Gondatlanul kezelt lejárt májkrém okozott botulizmust

Vágólapra másolva!
A Kisalföld értesülései szerint egy férfi kis híján belehalt egy szennyeződött májkrém elfogyasztásába.
Vágólapra másolva!

A májkrémet egy multinacionális áruházlánc polcairól vették le. Mint kiderült, Attila - a mérgezett páciens- mintái, esete a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos központjáig jutott: ott is vizsgálják. Megkerestük őket, ahol alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy egyedi esetről beszélünk-e, vagy van hasonló az országban. A válasz röviden: egyedi esetről van szó. „A 2 hete lejárt, félkilós májas maradéka botulotoxin- pozitív eredményt adott. Ennek a konkrét májasnak a fogyasztása egyedi megbetegedést okozhatott" – válaszolt a sajtóosztály.

Hozzátették azt is: „Hatóságunk – a termék útját az alapanyagoktól a vásárlóig nyomon követve – kizárta a gyártás vagy kereskedelmi tevékenység során való szennyeződést."

Attila három hétig élet-halál között lebegett, egyszer sikerült levenni a lélegeztetőgépről, de az állapota újból romlott – így visszakerült. A múlt hét végén mehetett ki az intenzívről „sima" osztályra; persze hogy haza szeretne már kerülni. - írja a kisalföld.hu.

A cikkben nyilatkozó Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója megerősíti: valóban drámaian romlott a fiatalember állapota, a legnagyobb szerencséje mégis az volt, hogy a doktornő, aki megvizsgálta, azonnal beletalált: ez botulizmus.

Megkeresésünkre az üggyel kapcsolatban a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága az alábbi választ küldte:

"2014. június 6-án került be a beteg háztartásából a bontott, és 2014. május 23-i lejáratú (azaz 2 hete lejárt) 0,5 kg-os májas maradéka, mely botulo-toxin pozitív eredményt adott. A NÉBIH – a termék útját az alapanyagoktól a vásárlóig nyomonkövetve – kizárta a gyártás vagy kereskedelmi tevékenység során történő szennyeződést. Ugyanakkor a haladéktalanul lefolytatott helyszíni és laboratóriumi vizsgálatok valószínűsítik a bontott májas háztartásbeli szennyeződését."