Az eredeti bolognai

tagliatelle bolognai bolognese ragu címlapkép
Vágólapra másolva!
Kevés ételt csúfol úgy meg a konzervipar és a hazai szokásjog, mint a ragù alla bolognese-t, azaz a bolognait. Pedig a hibátlan változat mindennél egyszerűbb.
Vágólapra másolva!

Az éttermek nagy része és a konzervipar szinte teljes egésze totális tévúton van a bolognait illetően, ezért nem csoda, ha a hazai receptkeresőkre is elképesztő tévedéseket töltenek fel a háziasszonyok.

Sertéshúsból, pulykából készítik, nem raknak bele zöldségeket, cserébe túl sok paradicsomot öntenek hozzá és szinte mindenki spagettivel tálalja, holott a durumlisztből készült vékony spagetti szerkezete teljesen alkalmatlan a darabos, száraz bolognai felvételére, arra csakis, kizárólag a soktojásos tagliatelle alkalmas.

Most megmutatjuk, milyen is az a ragù alla bolognese, ami annyira nem Gizi és Rozi egyéni szociális problémája és ízlése, hogy 1982-ben az Olasz Gasztronómiai Akadémia meghatározta és leírta a receptet. A bolognese az alábbiak szerint készül, a leírást az Akadémia oldalán található receptből fordítottunk.

Forrás: Táfelspicc

300 g durvára darált zsíros marhahús
150 g szalonna
50 g sárgarépa
50 g zellerszár
50 g vöröshagyma
300 g paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom
1/2 pohár száraz fehérbor
1/2 pohár zsíros tehéntej
alaplé
3 evőkanál olívaolaj vagy 50 g vaj

bors
1/2 pohár zsíros tejszín

Egy vastag falú és aljú vas vagy kerámiadeényben felolvasztom a felkockákott szalonnát, a kisült töpörtyűket kiveszem és finomra aprítom. Az olajat, vagy a vajat hozzákeverem, átforgatom rajta a finomra aprított zöldségeket, hozzáadom a darált húst, alaposan elkeverem. Meglocsolom a borral, és addig keverem közepes lángon, amíg a bor elpárolog. Ráöntöm a paradicsomot és fedő alatt alacsony lángon két órát rotyogtatom. Ha muszáj, mert elfő a leve, azt alaplével helyettesítem. A két óra végén öntöm hozzá a tejet. Sózom, borsozom. A tejszínt akkor adom hozzá, ha nem friss, hanem száraz tésztát főzök ki hozzá. Kizárólag tagliatelléhez.

Házi tagliatelle receptünket itt találja.

Aki pedig spagettit enne paradicsommal és hússal, készítjen amerikai paradicsomos-húsgombócos spagettit, itt a recept.