Hozzávalók:
1 kg búzaliszt (olasz dupla nullás az ideális, de keverhetnek bele 50% durumbúzalisztet is
10 db egész tojás
1 dl olívaolaj
A lisztet és a tojásokat simára dolgozom, amikor már homogén és nem tapad a kezemre, még tíz percig gyúrom. Szorosan egy alufóliába tekerem, hogy ne száradjon ki a felülete és egy órát pihentetem a hűtőben.
Nagy munkafelületet vékonyan lisztezek és a tésztát egy sodrófa (méteres hosszúságú sodrófa, nem a kicsi) segítségével 1 mm vastagra -ha enyhén áttetsző, az az igazi- nyújtom.
A videón egy olasz néni megmutatja az egész folyamatot, a legfontosabb tudás a nyújtás művelete, azt érdemes elsajátítani, mert ha ráéreznek, komoly fegyvertény lehet a későbbiekben.
Enyhén belisztezem mindkét oldalát, ez majd a tárolásnál sokat segít. A videón látható módon, vagy a sodrófát volnalzónak használva egy éles késsel 7-8 mm, vagy ha cérnametéltet akarok, akkor 2 mm szélesre metélem, de utóbbihoz a videón bemutatott feltekerve szeletelős módszer előnyösebb.
A végeredmény semmihez sem hasonlítható tészta, amely forró, lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt elkészül és jó minőségű alapanyagok esetében elképesztően finom, elég rá egy darabka forró vajon megfuttatott zsályalevél és fokhagyma, és kész a különleges vacsora.
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható, a fekete változat pedig így készül.