Tagliatelle házilag

tagliatelle címlap
Vágólapra másolva!
A tíztojásos szélesmetélt ritka és nagyon drága madár az élelmiszerüzletekben, de otthon könnyedén elkészíthetik és úgy meglepően olcsó.
Vágólapra másolva!
Itt már a kész tészták várnak a fogyasztásra. Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

1 kg búzaliszt (olasz dupla nullás az ideális, de keverhetnek bele 50% durumbúzalisztet is
10 db egész tojás
1 dl olívaolaj

A lisztet és a tojásokat simára dolgozom, amikor már homogén és nem tapad a kezemre, még tíz percig gyúrom. Szorosan egy alufóliába tekerem, hogy ne száradjon ki a felülete és egy órát pihentetem a hűtőben.

Nagy munkafelületet vékonyan lisztezek és a tésztát egy sodrófa (méteres hosszúságú sodrófa, nem a kicsi) segítségével 1 mm vastagra -ha enyhén áttetsző, az az igazi- nyújtom.

A videón egy olasz néni megmutatja az egész folyamatot, a legfontosabb tudás a nyújtás művelete, azt érdemes elsajátítani, mert ha ráéreznek, komoly fegyvertény lehet a későbbiekben.

Enyhén belisztezem mindkét oldalát, ez majd a tárolásnál sokat segít. A videón látható módon, vagy a sodrófát volnalzónak használva egy éles késsel 7-8 mm, vagy ha cérnametéltet akarok, akkor 2 mm szélesre metélem, de utóbbihoz a videón bemutatott feltekerve szeletelős módszer előnyösebb.

Felcsíkozva Forrás: Táfelspicc

A végeredmény semmihez sem hasonlítható tészta, amely forró, lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt elkészül és jó minőségű alapanyagok esetében elképesztően finom, elég rá egy darabka forró vajon megfuttatott zsályalevél és fokhagyma, és kész a különleges vacsora.

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható, a fekete változat pedig így készül.