Az idei nyár édessége

Churro vaníliafagylalttal
Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i Churro Borough pop-up étterem volt az első, ahol két darab, olajban tányér formájúra sütött és vastagon becukrozott égetett tésztalap közé vaníliafagylaltot tettek. Mi is kipróbáltuk az új cronutot, és csak támogatni tudjuk.
Vágólapra másolva!

2013 semmi másról nem szólt a gasztronómiában, mint az élelmiszer-ipari torzszülöttekről. cronut, ramen burger, sőt cronutból készült hamburger bukkantak fel és tűntek el percek alatt. 2014-ben is folytatódik az őrület, bár egy kifejezetten szimpatikus ötlettel.

Mi az a churros?

A spanyol eredetű édesség lényegében csillag alakú formán hosszúkásra kinyomott és bő olajban kisütött égetett tészta, amit durva cukorba hempergetnek, és papírba tekerve lehet is vele tovarohanni. Igen, kristálycukorba hempergetik, ami sokkal jobb, mint az az állandó porcukrozás. A churros belül levegős, kívül kicsit keményebb, a cukor ropog, tocsog a zsír, elég jó.

Ha mártogatják valamibe, az általában sűrű kakaó, így a vaníliafagylaltos ötlet nem is akkora őrültség, mint amilyennek elsőre tűnik, ezért muszáj volt nekünk is elkészíteni.

Szerettük.

Churros vaníliafagylalttal Forrás: Táfelspicc

A churros amúgy így néz ki, és itt találnak hozzá receptet.:

Churros. Rendes churros Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A vaníliafagylaltos őrültség így készült.:

egy adag égetett tészta, recept a linken
vaníliafagylalt, recept a linken
napraforgóolaj
kristálycukor

A pihentetett tésztát egy csillag alakú kinyomóval felszerelt habzsákba töltöm. Bő kétujjnyi olajat öntök egy serpenyőbe, magas lángon felhevítem. A kinyomóból középről körbe, spirál alakban tenyérnyi csigákat nyomok. Amikor alul már aranybarna, egy szűrőkanállal megfordítom, a másik oldalát is megsütöm.

Szűrőkanálban lecsepegtetem, kristálycukorba forgatom, fagylaltot kanalazok bele, és azonnal megesszük, mert olvad.

Szerkesztőségileg étcsokoládé- és diófagylalttal is ajánljuk, sőt, még jobban ajánljuk, mint vaníliával.