Kínában a tiltakozások ellenére volt kutyahúsfesztivál

kutyahús, fogak
A vendor sells dog meat at the Hanoi Beer festival held in downtown Hanoi on December 4, 2011. With a 1 USD entrance ticket people can drink free "bia hoi Hanoi", a very popular local streetside draught beer. The event attracted thousands of beer drinkers. AFP PHOTO /HOANG DINH Nam
Vágólapra másolva!
A kutyahús fogyasztásának európai hagyományairól már korábban írtunk, ez a szokás ugyanis nem csak Kínára, Koreára, Vietnamra jellemző. A vágóállatokkal szemben tanúsított kegyetlenség azonban még a számára undorító hagyományokat is elfogadni képes, ultraliberális embereknél is kiveri a biztosítékot.
Vágólapra másolva!

A Yulin-i kutyahús fesztivált évtizedek óta tartják a nyári napforduló napján, amikor több ezer kutyát mészárolnak le és fogyasztanak el a városban. Idén azonban a fesztivál ellen több állatjogi aktivista és kínai celeb tiltakozott. Sikertelenül.

Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

A kutyahús fogyasztása nem tilos Kínában, ellentétben hazánkkal, a kormany.hu-t idézve.: "Magyarországon tilos a kutyát és a macskát élelmiszerként vagy prémként felhasználni. Minden ellenkező híreszteléssel szemben az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény nem engedi ezen fajok életének kioltását élelmezési célból, illetve prém termelése miatt."

A probléma Kínában sem elsősorban a fogyasztással, hanem a vágóállatként tartott kutyák tartási körülményeivel és levágásuk módjával van, ezek ugyanis nincsenek szabályozva, ami az EU vágóállat-tartási szabályai felől nézve is kegyetlenkedés, és fertőzésveszélyt is rejt magában.

A China's Daily is foglalkozott a témával, a hagyománytisztelet mellett a kutyahús-előállítás és fogyasztás standardizálásának szükségességét kiemelve.