Iszik zöldfűszeres szörpöt? Miért nem?

zöldfűszeres szörp
Vágólapra másolva!
Ilyen kevés ráfordítással ilyen sokat profitálni ezen a nyáron nem nagyon lehet – már ami a hőségbeni folyadékpótlás változatosabbá tételét illeti.
Vágólapra másolva!

Elég nehéz a nyári rendes folyadékbevitelt megoldani annak, aki a két igazán hatékony védőitalt (sör, fröccs) sem fogyaszthatja. Ha nem akarunk folyton vizet inni (márpedig ki szeretne folyton vizet inni), marad a limonádé, pedig egy kis időráfordítással a legkirályabb szörpöket készíthetjük el.

Tárkonyos, bazsalikomos és mentás szörpök Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Alapok

A fűszeres szörpöknek két fő készítési módjuk van. Az egyik, amikor cukorszirupot főzünk fel az adott fűszerrel, majd beforralás után hagyjuk kihűlni, leturmixoljuk, és átszűrjük. Az arányok: 100–150 g cukorhoz számoljunk 15 g zöldfűszert. A felaprított vagy mozsárban éppen csak megzúzott friss fűszert és a cukrot tegyük egy kisebb edénybe, 3-4 deciliter vízzel forraljuk össze, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezután két választásunk van: vagy egyszerűen átszűrjük a szirupot, és betesszük a hűtőbe, vagy szűrés előtt botmixerrel rámegyünk, és csak utána szűrünk. Utóbbi esetben színesebb, opálosabb szirupot kapunk, valamivel erősebb ízzel.

A hideg módszer egyszerű áztatás: időben tovább tart, viszont üdébb, frissebb ízű marad tőle a szörpbe kerülő zöldfűszer. Az arányok itt is hasonlóak.
Hűtőben mindkét szirup hetekig eláll.

Tyúklépések

Aki a fontolva haladás jegyében először csak ismerősebb zamatokkal próbálkozna meg, az nyugodtan maradjon meg a mentánál és a citromfűnél (esetleg ezek küvésítésénél!). A végeredmény a limonádéhoz közelebb álló ízvilágú, mégis sokkal intenzívebb, aromásabb üdítő lesz.

Haladó liga

Tárkony
Ha túllépünk a mentás-citromos vonalon, akkor lesz igazán izgalmas a nyarunk. Az egyik legkevésbé evidens, de mindenképpen legizgalmasabb alapanyagunk a tárkony lesz: ezzel a tavalyi Gourmet Fesztiválon futottunk össze, és annyira újszerű élmény volt Wolf András, a Boscolo séfjének megoldása, hogy azóta sem tudjuk megunni. Az egyik legizgalmasabb szörpalapanyag, és a legjobb, ha valakivel úgy kóstoltatjuk meg, hogy nem áruljuk el, miből készült, és aztán figyeljük, ahogy próbálja a helyére tenni az élményt.

Bazsalikom
Ezt a jóisten is szörpnek teremtette, nem véletlen, hogy epres limonádéhoz, desszertekhez régóta alapvető kísérőíz.

Rozmaring
Valamivel karakteresebb, keményebb a bazsalikomnál, töményebb szörpöt ad, kevesebb édességet kíván. Ezzel a sziruppal inkább limonádét édesítsünk.

Világbajnokság

Ha valaki már nagyon nem tud mit kezdeni magával, és unja az imént felsorolt ízeket, az tobzódjon. Korianderzöld? Elképesztően intenzív lesz, és valószínűleg kisüti az ízlelőbimbókat, de miért ne? Galangálgyökér? Reszeljük le, és úgy áztassuk ki. Oregánó, kakukkfű, petrezselyem? Biztos, hogy elsőre nagyon (úgy értjük: nagyon) furcsa lesz, de a kakukkfűtea egyikőnk kifejezett kedvence, így hajrá, próbálkozzanak csak! A világban van egymillió fűszer, és frissen egy jelentős részükből készíthetünk szirupot, amit aztán ízlésnek megfelelően hígíthatunk vízzel vagy limonádéval.

Hogy ne legyen olyan unalmas a nyarunk.