Unja a bolti ketchupot? Főzzön magának!

csípős házi ketchup
Vágólapra másolva!
Múlt heti tesztünk bebizonyította, ha valamit érdemes otthon elkészíteni, az a ketchup. A recept fájdalmasan egyszerű, a végeredmény évekig eláll, és még a gyerekeket is rá lehet beszélni. 
Vágólapra másolva!

Ketchupot főzni olyan szintű gyerekjáték, hogy nem is értjük, mit keresnek a boltok polcain ezek a termékek. Ráadásul a ketchup kiváló alany befőzésre, így nagy mennyiséget is készíthetnek egyszerre, amit bármikor elővehetnek, sőt, még egy adagolóba is kitölthetik, hogy tökéletes legyen az élmény.

Ketchup házilag, mindenkinek.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hozzávalók (nem csípős):

500 g paradicsompüré
50 g vöröshagyma finomra vágva
75 g barnacukor
10 g Worchestershire szósz
10 g fokhagyma finomra vágva
2 g fekete bors
2 db szegfűszeg
8 g csipős mustár
6 g só

csípős:

500 g paradicsompüré
50 g vöröshagyma finomra vágva
75 g barnacukor
10 g Worchestershire szósz
10 g fokhagyma finomra vágva
2 g fekete bors
2 db szegfűszeg
8 g csipős mustár
6 g só
2 g cayenne bors

Az alapanyagokat elkeverem, 30 percig közepes lángon főzöm. Ha tartósítani akarom, sterilizált befőttesüvegekbe töltöm és fejjel lefelé egy lábosba helyezem. Feltöltöm a lábost kétujjnyi vízzel és gyöngyöztetve, fedő alatt gőzölöm egy órát. Pokrócok közé helyezve lassan hagyom kihűlni.