Eszelős szószok sült oldalasra. Vagy tarjára

barbecue szósz oldalas címlapkép
Vágólapra másolva!
Bár a barbecue-, pontosabban az édes-savanyú ízek ellentétére épülő szószok őshazája Kína, mai változataik az amerikai kontinensen alakultak ki, amikor az őslakosok alapanyagai (paradicsom, csilipaprika, nádcukor) találkoztak a hódítók mustárjával, borecetével és szószkészítési kultúrájával.
Vágólapra másolva!

Ezekből az alapanyagokból az USA területének államaira, vidékeire jellemző – a betelepülők eredetéhez kötődő – barbecue-szószok alakultak ki. A barbecue és a grill közötti különbségekről itt olvashat, ezek a szószok barbecue-oldalasra szólnak elsősorban, de egy grillezett, zsíros sertéshúsra is nyugodtan használják őket, nem fogják megbánni. (Az egyik recept kifejezetten birkára, bárányra szól, ezt jelöltük.)

A szószok mind dunsztolhatók és így tartósíthatók, és mindegyiket érdemes előző nap elkészíteni, jót tesz nekik, ha állnak.

A szószt soha ne tegyék a sütés elején a húsra, mert meg fog égni. A sózott húst süssék puhára, és az utolsó percekben kenjék be a szósszal, vagy csak tálalják vele együtt.

Mindegyik szószt elkészítettük, és véleményeztük őket.

St Louis Forrás: Táfelspicc

St Louis

1/2 l ketchup
1 dl víz
1 dl almaecet
10 dkg barna cukor
2 evőkanál mustár
1 kis fej hagyma finomra vágva
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
1/2 evőkanál Cayenne-bors

Az alapanyagokat elkeverem, és alacsony lángon 20 perc alatt összefőzöm.

Véleményünk

Elsőre azt mondtam, hogy hű, de ecetes, de valamiért újra meg újra tunkoltam a szaftból. Szokni kell, de meg lehet szeretni. Barna sört kívántam utána, nagyon.

Bántóan kilóg belőle az ecet, a savak marják a torkot, hiányzik belőle a komplexitás, az ízek harmóniája. De tény, hogy a teljesen ipari húst is feldobja.

Elsőre durva, de aztán csak megtetszett. Kicsit a kínai édes-savanyú mártásra emlékeztet.
Klasszikus szósz oldalashoz Forrás: Táfelspicc

Klasszikus oldalashoz

1/2 l ketchup
5 dkg barna cukor
1 kis fej hagyma finomra vágva
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál víz
3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál Worcestershire-szósz
1 teáskanál mustárpor vagy 1 evőkanál erős mustár
1/2 teáskanál Cayenne-bors
őrölt bors ízlés szerint

A hagymát aranybarnára pirítom az olajon, hozzáadom a többi alapanyagot, és 20 perc alatt összefőzöm.

Véleményünk

Nagyon édes, nem elég összetett, olyan, mintha simán paradicsomos konzervhal szósza lenne. Szinte a halat is érezni benne. Bőven elbírna még citromot, ecetet, és az állaga is lehetne krémesebb, selymesebb.
Nem ez a magyar ízlésnek való, számomra a határán van annak, hogy ne szeressem. Ha nem lenne más, fokhagymát még tennék bele, és sörrel öblögetném.

Nagyon egyszerű szósz, mintha hiányozna belőle valami.

Whiskyalapú bbq szósz Forrás: Táfelspicc

Whiskyalapú bbq szósz

2,5 dl Jack Daniel's whiskey
2,5 dl ketchup
10 dkg barna cukor
1/2 dl almaecet
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál Worcestershire-szósz
3 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
1 evőkanál mustár
só, bors

Az alapanyagokat összekeverem, és 20 perc alatt összefőzöm.

Véleményünk

Nekem túl édes, nem sertéshez való, inkább marhához vagy birkához javasolnám. Van benne édesség és pikánsság is, amit az alkoholos aroma szépen összemos.
Sűrűbb szövésű húst kíván, túl könnyű hozzá az oldalas. A paradicsom uralja az ízképet, és a cukor. Nagyon erősen elbillen az édes irányba, mintha egy kis édes tokajit öntöttek volna bele whisky helyett. Az alkoholos hatás elég erőteljes, nekem gejl.

Kicsit bunkó, de szerethető. A whisky remekül érződik benne, aki pörög a bolti, 0,0003% whiskyvel felütött szószokkal, főzze csak össze ezt, és sikítani fog.

Volt, akinek ez volt a kedvence.

Mrs. Howard szósza Forrás: Táfelspicc

Mrs. Howard bbq szósza 1913-ból

10 dkg vaj
1/2 dl víz
1 evőkanál mustár
1 teáskanál Tabasco-szósz
csipet Cayenne-bors
egy kis csokor apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál ecet
1/2 evőkanál hagymás só (gondoltuk, némi reszelt hagymával és sóval helyettesítjük)
1 evőkanál paradicsomszósz

Az alapanyagokat összekeverem, és 1 óra alatt sűrűre főzöm.

Véleményünk

Izgalmasan pikáns keverék, kerek aroma, nem nyomja el a húst. Pont annyit dob rajta az ecet, hogy a harmónia még megmaradjon. A cukor elsőre megzavart, de a többit kóstolva nem nevezném igazán édesnek.

Pikáns, kellemes csípőssége nem nyomja el a többi ízt. Akár borecet is lehetne benne, olyan aromás az ecetessége, ráadásul nem billen el a savasság irányába, inkább az íz gerincét alkotja. A sav a csontváza, ez tartja az egész aromakomplexumot. Fűszeressége komplex, erőteljesen mustáros, valami zöld fűszer is átüt a szöveten, talán petrezselyem. Az egésznek van egy kis keletikonyha-feelingje.

Egyik kedvencem, egyértelműen ez a legjobb párja a sertésnek, a savasság jól kiegészíti a zsíros húst.

Nekem túl ecetes, savanyú, maró, nem tudnám nagyobb mennyiségben enni. Amiért nem szeretem a Tabascót meg a Srirachát sem, pont olyan.

Kentucky black Forrás: Táfelspicc

Kentucky black (birkára, bárányra, muflonra)

1/2 l víz
1 dl Lea & Perrins Worcestershire-szósz
1 dl almaecet
1/2 teáskanál fehér bors
10 dkg barna cukor
1/4 teáskanál szegfűbors
1/4 teáskanál vöröshagymapor (egy evőkanál vöröshagyma, bár a por sokkal jobb sűrítő)
1/4 teáskanál fokhagymapor (l. fent)
1 és 1/4 teáskanál só
1 1/4 teáskanál citromlé

Az alapanyagokat elkeverem, 10 perc alatt összeforralom, és melegen tálalom a kész hússal.

Véleményünk

Finom, egzotikus, indiai fűszerekre (maszalára) emlékeztető illatvilága önmagában is nagyon csábító. Tény, hogy sűrűbb szerkezetű hús, például birka után kiált. Sűrű, konyakos hatás érvényesül az ízben, de úgy, hogy az „alkoholossága” mégsem dominál. A savak és a cukor elvesznek egymásban, selymes, lágy, puha ízt hagy maga után. Leheletnyi fokhagyma lehet hogy jót tenne még neki, de ez már kekeckedés. A legizgalmasabb, legösszetettebb. Utóízében a thai konyhák szószait idézi.
Ha tehetném, csak birkával enném, vagy esetleg fiatal kecskével, de hát hol van az már a hentesboltokból? Megérdemli az izgalmasabb húsokat, nagyon jó arányú pác, bár, ha nem nézne oda senki, kis konyakot öntenék bele.

Mrs. Howardé mellett ez a kedvencem, birkával használni fogom, nagyon illik hozzá a faggyús, erős karakter. A konyakos ötlet nekem is tetszik, feltétlenül úgy fogom elkészíteni, +1 dl konyakkal. Vadhúshoz, füstölt alapanyagokhoz is kipróbálnám.