A tökéletes máglyarakás

máglyarakás
Máglyarakás
Vágólapra másolva!
A máglyarakás az egyik legegyszerűbb sütemény, tökéletes egy tartalmas leves után második fogásnak, ráadásul az elkészítése is annyira bonyolult, mint sütni egy piskótát. Így készül a tökéletes máglyarakás.
Vágólapra másolva!

A máglyarakás lényegében egy felturbózott kenyérpuding: szikkadt kifli az alapja, tejjel, almával tojáshabbal sütjük készre. Horváth Ilona és az Ínyesmester is a tojásfehérjehabhoz forgatják a baracklekvárt, de az interneten rengeteg olyan receptet találni, ahol a baracklekvár egy külön réteget alkot a süteményben. Mi is ezt az utat választottunk, így a szottyos kiflin sült puhára a vékony szeletekre vágott alma, erre került egy réteg lekvár, majd az egészet fehérjehabbal borítottuk be.

Máglyarakás Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Kifli helyett használhatnak szikkadt kalácsot, brióst, az alma helyett kipróbálhatják körtével (vagy vegyesen), és a tejet is dúsíthatják tejszínnel, olvasztott vajjal, csokoládéval. A máglyarakás határtalan lehetőségeket foglal magában, érdemes kísérletezni vele. Langyosan a legjobb.

Máglyarakás

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 45 perc

Alapanyagok (4 főre):

  • 5 szikkadt kifli
  • 4 dl tej
  • 2 alma
  • 3 tojás
  • 6 ek porcukor
  • 4 ek baracklekvár
  • 80 g mazsola

A kifliket felkarikázom, a tojásokat szétválasztom. A sárgáját elkeverem a tejjel és 3 evőkanál porcukorral, és a kiflire öntöm. Pár percig hagyom állni, közben az almát meghámozom, felkarikázom. Az áztatott kiflit kivajazott, magas falú tepsibe töltöm, megszórom a mazsolával, ráfektetem az almát, majd megkenem a lekvárral. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm, majd a maradék porcukorral felvert fehérjehabbal beborítom. További 15 percig sütöm, amíg a hab aranybarna lesz. Langyosan tálalom.