Teából is süthet sütit!

zöld teás panna cotta
Vágólapra másolva!
Fekete, zöld, fűszeres, bármilyen teát felhasználhatunk a cukrászatban, sőt, otthon is érdemes vele kísérletezni, mert a tea nem csak a felső kategóriás éttermek kiváltsága. Így érdemes nekikezdeni.
Vágólapra másolva!

A tea tökéletesen alkalmas arra, hogy akárcsak a kávét vagy a dohányt, fűszerként használjuk az ételekben, elsősorban a desszertekhez. A jó minőségű tea (tudják, a tea a filteren túl kezdődik!) a legjobb tulajdonságait tudja átadni krémeknek, sörbeteknek, akár süteményeknek is.

Matcha teás panna cotta Forrás: Táfelspicc

Ha már teával kísérleteznek a konyhában, érdemes kipróbálni előtte fajtán belül többféle teát, hogy elkerüljék a túl keserű, akár fémes, a gyümölcsös, édeskés, virágos illatokat mellőző, tehát rossz minőségű teákat. Mert amit nem szívesen iszunk, annak rossz tulajdonságai az ételben hatványozottan érződni fognak.

Matcha tea, zöld és fekete teák Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Az ízesített teák, mint a bergamottos Earl Grey vagy a masala hasznos társak ebben a kérdésben, mert finom aromájuk egészen feldobja a legegyszerűbb desszertet is.

Fagyasszuk!

A legminimalistább, legkényelmesebb és emellett legfrissítőbb megoldás az, ha egy finom zöld, fekete vagy fűszeres (például masala) teából jó erős főzetet készítünk, ízesítjük, majd fagyasztjuk. A fagyasztás során enyhülnek az ízek, ezért fontos, hogy a tea erőteljes ízű legyen, tehát akár a megszokott mennyiség másfél-kétszerese is kerülhet a fagyiba.

Válasszanak fekete vagy zöld teát, fél liter vízhez 3-4 mk tealevelet számolva. Innen jöhet az ízesítés (méz, cukor, citrusok, fűszerek, kinek mi), majd a fagyasztás. Ehhez a kihűlt folyadékot fémtálban fagyasztóba teszem, félóránként habverővel átkeverem, majd amikor kezd szilánkosodni, villával töröm, amíg meg nem fagy. Szuper nyári frissítő, ha van, fagylaltgépben is készíthetik, úgy még csinos kis gombócokat is szedhetnek belőle.

De hogyan tegyem a krémbe?

Mi sem egyszerűbb: infuzionálni kell, szerencsére ez nem egy bonyolult eljárás. Adott egy recept, például a panna cotta. A tejszínt felforrósítom, ráöntöm a kimért teára (itt nem szükséges növelni a mennyiséget, mint a sörbeteknél, mert nem fagyasztom), majd lefóliázva hagyom 15 percet állni. Ennyi idő alatt a tea minden aromáját átadja a forró folyadéknak, amelyet szűrés után ugyanúgy használok fel, mint az eredeti receptnél. Ennyi az egész, ha ez megy (miért ne menne?), miénk a világ.

A cukrászat egyik kedvelt teája a matcha, amely egyrészt édeskés ízével és kicsattanó zöld színével kiváló alapanyag, emellett por formája miatt a felhasználása is egyszerű, mert nem kell a szűréssel bajlódni. Kókusszal, friss gyümölcsökkel a legjobb páros.

Mi az a matcha tea?

Japán zöldtea: egy kevert, finom, egészen púderszerűen porrá őrölt tea, erőteljes, élénk zöld színnel. A teát a szüret, fermentálás, szárítás után a gyártás utolsó fázisában gránithengerek között őrlik meg. Mivel kevert tea, jelentős íz- és minőségbeli eltérések lehetnek matcha és matcha között, de a legjobb japán teamesterek képesek előállítani ugyanazt az minőséget és ízt, évjárattól függetlenül. Kétféleképp készítik: az egyik a sűrű (koicha), a másik a híg tea (usucha), a japán teaszertartások meghatározó elemei. Delikátboltokban és teaszaküzeletekben lehet hozzájutni.

Ilyen formában mehet flanba, áztathatunk benne aszalt gyümölcsöt, amit később gyümölcskenyérbe, tortácskába vagy akármibe töltünk, de csokoládékrémeket is ízesíthetünk teával.

További ötleteket, recepteket a hajtás után talál.