Az igazi férfiak is sírnak

torma
Akinek van kertje, termessze!
Vágólapra másolva!
Könnyezve kacagni nem csak a jó poénoktól lehet: a torma reszelése ugyanilyen élményt adhat annak, aki a bolti helyett házi ecetes tormát tenne a húsvéti asztalra.  
Vágólapra másolva!

"Ne sírjál, ne szóljál, ne várjál
ha a könnyek íze fáj
Ne szolgálj, engedd, hogy jó legyen"

Manhattan: Ne sírjál

Akinek van kertje, termessze! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bátortalanokat szeretném megnyugtatni. Ez az a recept, amit nehéz elrontani, sőt, bármilyen bolti terméknél biztosan jobbat tudunk összeállítani odahaza. Annyira egyszerű és olyan kevés alapanyag kell hozzá, hogy nem lehet bukni vele.

Megérti ömlengésemet, aki szereti a jó tormát. Ez a csoport két részre osztható: egyik fele már készített házilag, a másik még nem – az utóbbihoz szeretnék elsősorban szólni, de kérem, senki ne fogja vissza magát, hiszen rengeteg recept kering, mindenki másképp csinálja; tessék csak a hozzászólások között elmesélni a családi változatot.

Meghámozzuk, itt még nem kell sírni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A torma kilója jelenleg 600-900 forint, de aki szereti, termesztheti odahaza is, nem egy igényes növény. A lényeg, hogy a leveleitől megfosztott gyökeret meg kell hámozni. Megmossuk, majd jöhet a reszelő: az okosabbak kint csinálják a teraszon, akiknek ez nincs, menjenek az ablakpárkányhoz és ne hajoljanak fölé: őrületes kipárolgásával mindenkit könnyekre fakaszt a torma, de jótékony mellékhatásként kitisztítja a légutakat, igaz, ennek akkor éppen nem fogunk igazán örülni.

A reszelő fölött a férfiak is sírnak Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Akár így is fogyasztható, de sokaknak túl markáns és száraz is. A reszelt torma felnedvesítve jó állagú, azért az elterjedt recept szerint cukros vízzel gyengén le kell forrázni. Nagyjából deci vízről beszélünk egy méretes gyökér esetében – ne áztassuk el, fölösleges.

Nádcukros forrázólét készítettem Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Két kanál barna nádcukorral, két leveskanál ecettel indítsunk – innen még lehet alakítani az ízeket, ha valaki nem érzi elég markánsnak. Elsőre egy késhegyni sónál ne tegyünk bele többet: akkor jó, ha minden kiegészítő mellékíz ellenére a torma aromája a meghatározó. Érdemes pár csepp olívaolajat is csepegtetni rá, szebb állaga lesz kikeverés után. Ha elhűlt, kis üvegben hetekig eltartható, levegővel nem érintkezve megtartja erejét.

Ecetes torma, minden sonka öröme Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mivel nem csak fűszernövény, hanem kalcium, nátrium, magnézium és C-vitamin tartalma miatt gyógyhatású is, érdemes nem csak húsvét táján fogyasztani. Gyanítom, a benne levő hatóanyagoknak az elterjedt forrázás sem tesz jót, ezért kíváncsiságból készítettem egy natúrabb pasztát is: sima tíz százalékos helyett balzsamecetet öntöttem rá, friss borsot és tört fokhagymát kevertem bele. A kis só mellé édes íznek egy kanál mézet csurdítottam, majd egy korty langyos vízzel kikevertem.

Balzsamecettel és fokhagymával is finom Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A végeredmény más, mint amint megszoktunk, de nem rossz. Persze csíp ahogy kell, letépi a fejet, de a bors és a fokhagyma izgalmas pluszt ad neki – érdemes kísérletezni, a torma sokoldalú növény. Reszelt almával, pirított dióval és érlelt sajttal salátának is kiváló. És akkor a tejfölös tormáról még nem is beszéltem...