Az ország legcukibb fesztiválja

Egy kis sonka Árpás Lászlótól
Vágólapra másolva!
Valamikor ’97-ben Etyeken az egyik pincében megkínálták egy pohár borral. Mire a korty lefutott a torkán, Rókusfalvy Pál sorsa eldőlt. Pincét és saját bort akart. Akkor már volt mögötte tévés meg rádiós múlt, és Roxer nevű cégével (eredetileg ez a családneve) a rendezvényszervezés területén voltak sikerei. Ő maga Etyek emblematikus figurája, sokan szeretik, sokan ki nem állhatják. De az vitathatatlan tény, hogy a Pincefesztivállal és a Kezes-Lábossal történelmet írt. Az Etyeki Piknikkel még tovább lépett.
Vágólapra másolva!

Ehhez persze pontot kellett tennie a gigantikussá dagadt buli végére, és mernie kellett kisebbnek lenni. Így született meg az új formáció, az Etyeki Piknik, ami már nem csak a borra és a kulináris őrületre rákattant közönség igényeinek kielégítését szolgálja, hanem közösségépítés és életforma-teremtés.

A Kezes-Lábos Fesztivál előbb-utóbb Sziget-szindrómává vált volna. Mivel manapság csak a növekedést tartják járható útnak, lehetett volna belőle egy egész régió pincefesztiválja Sóskút, Páty, és még néhány falu csatlakozásával. Rókusfalvy inkább a B verziót választotta.

Cukiság az egyik pincénél Forrás: Vogel Diana

Ha pár évvel ezelőtt valaki a pincefesztivál előtt vagy után kikeveredett Etyekre, döbbenten látta, hogy nyoma sincs annak a pezsgő életnek, amit a fesztiválon megtapasztalt. Rókusfalvy tisztában volt vele, hogy az egész történetet meg kell fordítani. Ki kell alakítani egy élhető, állandóan üzemelő gasztrosétányt az újhegyi pincesoron, életformát kell teremteni, amiben az ott élők jól érzik magukat. Már 2009-ben szerveztek pikniket több pincével összefogva, akkor történetesen lecsót főztek. A Piknik azóta nagybetűs. Tavaly négyet hirdettek meg. Ehhez már nem kellett plakát, elég a Facebook.

Egy kis sonka Árpás Lászlótól Forrás: Táfelspicc

Adva van az Újhegy, hangulatos pincék sora, köztük Rókusfalvyé. Aztán „kiköltözött” Árpás László, és megnyitotta sonkaszalonját. Aztán Rókusfalvy egyik ismerőse el akarta adni a soron található pincéjét, de Rókusfalvy elkezdett neki a Piknikről duruzsolni. Egy hónap múlva a család nekilátott festeni a spalettákat, meszelni a falakat. Egy fatáblán pedig ez állt színes krétával: házi szörpök, sütemény.

Cukiság a Pikniken Forrás: MTI/Manek Attila

És lám, kiderült, hogy Árpás mester nemes sonkái után milyen jól esik az édes szörp és sütemény, nem csak a gyerekeknek. Mellette megnyitott egy kávézó. Odébb egy bácsi, akit eddig csak kutyasétáltatás közben látott, felhívta, hogy szeretne kapcsolódni a piknikhez. Palacsintát akar sütni. A helyi tehenészet vezetője megvette a Rókusfalvy pince melletti elhanyagolt présházat. Sajtmanufaktúra lesz benne. A pincetulajdonosok közül egyre többen kezdték kiváltani a falusi vendégasztal működtetéséhez szükséges engedélyeket. Olyan pinceajtók nyíltak ki, amelyekről Rókusfalvy azt se tudta, hogy van tulajdonosuk. Tavaly 11 pince összefogásával indult el a Piknik, ma 24-en vannak.

Persze azt gondolnánk, elég egy sátrat fölverni, és máris indulhat a buli. Van egy rossz hírem, nem így van. A Piknik olajozott működéséhez szükség van némi rendezvényszervezési tapasztalatra, profizmusra. A biztonsági szolgálattól a rendőrökön és polgárőrökön át a mentőig mindent meg kell szervezni. Kezdve a területfoglalástól egészen odáig, hogy hol fognak majd parkolni az autók.

És hiába minden profizmus, mégis becsúszik egy-két hiba. Íme, egy életkép: anyuka a kocsi motorháztetőjén pelenkázza csemetéjét. A használt pelenkát a helyi lakos kukájába dobja, mire a felbőszült honpolgár feljelenti Rókusfalvyt. Csak egy kis ízelítő abból, mi vár arra, aki perspektívát kínál. A helyi gyerekeknek azért minden Piknik ünnep, mert ilyenkor együtt játszanak a városi kölykökkel.

A szervezettség a Piknik esetében a spontaneitás szinonimája. Tavaly még tematikusan indult, bor és tor télen, rozé és lecsó nyáron, sajt és must ősszel, és hasonló szlogenek köré szerveződött a program. A Piknik üzenete, hogy megjelenjen benne a szezonalitás és a regionalitás. Tehát messze nem az a cél, hogy a nyíregyházi vagy makói vásározó tegye tiszteletét a színen, esetleg a Zsiguli kombis vattacukrost kelljen üldözni az egész falun át, amiért illetéktelenül árulta portékáját. A Piknik célja, hogy a bor mellett a szűkebb környezet gasztronómiai termékei kerüljenek fókuszba. Az idei év felfedezettje például egy helyi méhész.

Persze, hogy akár három Piknikre való árus jönne. De nem az a szempont, hogy Rókusfalvy kitől tud több pénzt elkérni, hanem hogy ki az, aki tényleg beleillik a képbe. Az amerikai hot-dog árusnak ez nyilvánvalóan nem pálya.