Filléres és megosztó: a sárgaborsó

Sárgaborsó címlapkép
Vágólapra másolva!
Sokak menzai rémálma volt a pépesre főzött sárgaborsófőzelék, tetején a narancssárga zsírt festő, legalja sült kolbásszal, mégis voltak azok fura fazonok, akik az utolsó cseppig kikanalazták a tányérból. Mert a sárgaborsó jó, csak jól kell elkészíteni. A sárgaborsó és a belőle készült liszt felhasználása.
Vágólapra másolva!

A sárgaborsó vagy felesborsó a zöldborsó hántolt, két sziklevélre esett verziója. Hántolás előtt a borsót tisztítják, osztályozzák. A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint a hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást is alkalmaznak. A héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó egyenletes, fényes felületét. Magas kalóriatartalmú (340/ 100 g), jó fehérjeforrás, ásványi anyagok közül magas kálium, kalcium, foszfor, magnézium, valamint A-, B3-, és folsavtartalmú alapanyag.

Sárgaborsó csilivel Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A felesborsó tehát zöldborsónak indult, megbomlott sárga felek lettek belőle, amit mindenhol, de tényleg mindenhol lehet kapni. A menzai, rántással agyonvert, péppé főzött, zsíros lávaként manifesztálódó, megalázott alapanyagból szuper leveseket, köretet, salátát lehet készíteni pont olyan változatosan, mint a lencséből.

A felesborsót a babhoz és a lencséhez hasonlóan 10-12 órára érdemes vízbe áztatni, de van ennél egy egyszerűbb módszer is: vizet forralok, majd leöntöm vele borsót és lefedve hagyom 20 percig. Az alábbi receptek is ezzel a módszerrel készültek, a felesborsó szépen megszívta magát, könnyen főtt, tehát ezt a módszert legközelebb más hüvelyeseknél is kipróbáljuk.

Sárgaborsósaláta Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Gyömbérrel, répával, csilivel és fahéjjal készítettünk fűszeres sárgaborsólevest répával, szuper sűrű, gyorsan elkészülő leves. Répa helyett sütőtökkel vagy akár karalábéval is érdemes kipróbálni.

A sárgaborsó köretként is kiváló, citrommal, olajjal és petrezselyemmel egyszerű, friss saláta lett belőle. Rizzsel és pirított hagymával meleg köret, amelyet citrommal és olívabogyóval érdemes felfrissíteni.

Palacsinta sárgaborsólisztből almával töltve Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sárgaborsóliszt

Ha a sárgaborsót finomra darálják (például kávédarálón), sárgaborsólisztet kapnak, amely gluténmentes, a kukoricaliszthez hasonlóan felhasználható. Egyébként (bio)boltban is megvásárolható, de szeretünk házilag előállítani dolgokat, mert élvezzük.

Sárgaborsólisztből egyszerű, egészen könnyű almás palacsintát sütöttünk, ami nagyjából két perc alatt fogyott el. Gyorsan elkészül, remekül lehet variálni más gyümölcsökkel, esetleg fűszerekkel, tehát egy kiváló alaprecept.

A hajtás után találnak egy gluténmentes, csak sárgaborsólisztet tartalmazó kekszet is, amelyet szintén érdemes elkészíteni, nem csak gluténérzékenyeknek.

A következő oldalon találják sárgaborsós receptjeinket.