Ez itt a világ vége: vegán H-E-N-T-E-S nyílt!

vegán hentes Minneapolis
Vágólapra másolva!
A dedikáltan vega médiákat leszámítva nincs még egy gasztrooldal, amelyik ennyire odaállna a finom vega ételek mellé. A finomak mellé, amelyek saját jogukon, a zöldségek csodálatos világa miatt finomak, nem pedig azért, mert próbálunk mindenféle álhúsokat, álkolbászokat és növényi túrós csuszákat hekkelni, amik nem hasonlítanak a kiindulópontra, cserébe szarok. Ennek, az egész vegetariánus létet megmérgező magatartásnak a csúcsa a vegán hentes. Mert már van ilyen is. Divatos álélmiszerekről szóló véleménycikkünket itt olvashatja. 
Vágólapra másolva!

Idézet a fent linkelt írásból.:

"Egyszer például egy kedves vegetáriánus ismerősöm mondta, hogy kóstoljam meg a vega kolbászát. Ilyen henger alakúra formázott, paprikás-fokhagymás tökmagdarabok vooltak, meg még talán más gabona. És igazából nem volt rossz. Nem volt jó sem, az igaz, de hát paprikás volt, meg fokhagymás, ezek a dolgok meg általában jók szoktak lenni. De miért kell ezt kolbásznak nevezni? Kinek lesz ettől jobb? Ugye, hogy senkinek? Szójasajtból is lehet csinálni számtalan szuper fogást, Kínában szoktak is - egyik sem úgy kezdődik, hogy olvassz ki két evőkanál növényi zsírt, és készíts pörköltalapot. Egyszerűen azért, mert tudják, hogy semmi értelme. "

Az üzlet - The Herbivorous Butcher, a Növényevő Hentes, ráadásul dizájnjukban is a századeleji deliromantikát vették elő- kifejezetten növényi alapú húsimitációkat készít. Hentesnek nem hentes, de vegán étteremnek sem neveznénk, holott azt a fogalmat legalább lefedi.

A Minneapolisban megnyílt üzletre a Kickstarteren szedték össze az indulótőkét Aubrey és Kale Walch, és ez a népszerűség jól mutatja, mennyire nem értik az emberek a vega, vegán étkezésben rejlő lehetőségeket, világokat, mennyire lusták. Nyitás és tanulás helyett a megszokott ételeket akarják, csak a lényeg nélkül. Hazugságot kérnek nagykanállal.

Nem hentes nem szalámikkal Forrás: The Herbivorous Butcher Facebook

Az különösen szomorú, hogy ezek a növényi termékek használhatják azokat a jól körülhatárolt fogalmakat, amelyekkel húsalapú termékeket jelölünk (kolbász, szalámi, vörösáru, oldalas, hentes,...), és amelyekben minden egyes csipet szója minőségromlást jelent, és jelenléte rossz minőséget jelez.

Ahogy a frissföl sem tejföl. Na. Tessék új szavakat és új dizájnt kitalálni az új termékeknek, és méltósággal beleállni a diétába.

Butcher, hentes

A butcher is a person who may slaughter animals, dress their flesh, sell their meat or do any combination of these three tasks. They may prepare standard cuts of meat, poultry, fish, and shellfish for sale in retail or wholesale food establishments.

pontosan, mint magyarul:

A mészáros szláv jövevényszó, eredetileg menszár, mészár alakokban kerülhetett a magyarba, a mai végződését a hajós, szekeres stb. foglalkozásnevek analógiájára kaphatta, akárcsak a csapláros, az esztergályos vagy a kocsmáros. A mészárol is a mészár alakból születhetett, bár az is elképzelhető, hogy már igeként került a magyarba a szlávból, eredetileg ’mészároskodik, húst darabol, vagdal’ jelentésben. A szót a szlávban a ’hús’ jelentéső szóból képezték.
a hentes eredetileg csakis – kizárólag vagy főleg – disznóvágással, a disznóhús feldolgozásával foglalkozó személyt jelentett. A hentes tehát ebben az értelemben a mészáros egy altípusa – bár ebből a helyzetből könnyen kialakulhat a mészárosnak az a jelentése, hogy ’állatok (de nem sertés) levágásával és húsuk feldolgozásával foglalkozó iparos’