Melyik a legjobb sütőtök?

sütőtök
Vágólapra másolva!
Itt a szezon, de a mindenhol kapható kétféle sütőtök közül mindegy, melyiket vásároljuk? Nem.
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

A zöldségesek szerint a kék kerek óriás a finomabb, mégis a sárga hosszúkás kisebből látni többet, ezért itt volt az ideje a két tököt egymásnak küldeni.

Nagydobosi kék vs. sonka vagy kanadai

A Nagydobosi kék, sok zöldségesnél ez is kapható szerencsére Forrás: Wikipedia

A Nagydobosi kék (Cucurbita maxima convar. maxima) egy akár tízkilósra is megnövő szürkés héjú tájfajtánk, a termesztők kifejezetten ajánlják sütésre.

Orange Forrás: Wikipedia

A másik egy sonkatök (Cucurbita moschata), az amerikai sütötökös pite (pumpkin pie) jellegzetes alapanyaga, ettől függetlenül itthon is termesztik, kisebb mlrete miatt elterjedtebb, és így sokan ezt használják sült töknek.

Mindkettőt hasonló méretű darabra vágtuk és betoltuk a 110 fokos sütőbe 6 órára. Nem fűszereztünk, nem cukroztunk (brrr, cukrozott, sütőtök...) hiszen a tökökre voltunk kíváncsiak, nem a fűszerekre és a cukrokra.

A kék fölénye

A Nagydobosi krémes húsa Forrás: Táfelspicc

A Nagydobosi megsütve verte a hosszúkás tököt. Állaga a sütés végére homogén krémes lett, íze telt édes, fűszerezés nélkül is izgalmas. Isteni sült tök lett belőle, pont, amilyenről álmodunk. A kisméretű rokon szálas szerkezetével, enyhébb, túl friss, hideg ízével meg sem közelítette a másik meleg, kerek ízeit.

Az orange szállas állaga Forrás: Táfelspicc

Nem is kérdés, sütve jobb a kék, a másik mehet a pitébe. Vagy a levesbe, például itt van hozzájuk rengeteg csodás recept Váncsa mestertől.

A Nagydobosi sütőtökről itt olvashat bővebben.