A szexi lazac úgy él, mint a disznó

lazac farm clap
A picture taken on September 11, 2014 in Indre Oppedal, 100 km from Bergen shows submerged salmons cages at a farm of Norwegian world's largest salmon producer Marine Harvest . AFP PHOTO ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Az édesvízi halainkál sokkal drágább import lazac egyáltalán nem romantikus körülménye között, pláne nem vadállatként él. Ipari körülmények között tenyésztett állat, élete nem sokban különbözik az ipari sertésétől. Legfeljebb annyiban, hogy a vízben nyomorog.
Vágólapra másolva!

Menő volt, úgy maradt a fejekben

A lazac -legalábbis a róla kialakult kép tekintetében- nagy mázlista. "Amíg el nem kezdték nagyiparilag is tenyészteni, kulináris kuriózumnak számított, és az emberekben megmaradt róla ez a kép" - állítja Palotás Péter, a PLP Seafood egyik tulajdonosa korábbi, a lazac marketingjét elemző cikkünkben. "A hal általános ismertsége a norvég halászati marketing elmúlt húszévnyi tevékenységének köszönhető" - teszi hozzá.

Tengerbe süllyesztett ketrecek Indre Oppedalban, Norvégia legnagyobb lazactenyésztőjénél, a Marine Harvestnél. Forrás: AFP/Eric Piermont

A hetvenes években kezdtek Norvégiában a tenyésztésbe, mára az atlanti lazac az ország egyik legjelentősebb tengeri terménye, ez teszi ki a halexport negyvenkét százalékát. 2011-ben Norvégia több mint egymillió tonna lazacot termelt.

Egy vízbe süllyesztett ketrecben úgy élik le életüket a lazacok, mint amilyen térben a pontyok várnak ránk a hipermarketek akváriumaiban. Forrás: AFP/Eric Piermont

A halak 3 és fél éves korukra érik el a vágósúlyt, táplálékuk halból és halolajból készült tápból áll, ami tartásukat fenntarthatatlanná teszi, ugyanis egy kiló lazachús előállításához három kiló tengeri halra van szükség.

Az ugrálás megy a ketrecben is. Forrás: AFP/Eric Piermont

Népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy könnyen bontható, jó kihozatalú (magyarul sok rajta a hús, kicsi a feje), és nem szálkás hal.

A Marine Harvest telepének haletető állomása. Forrás: AFP/Eric Piermont
A ketrecek között motorcsónakkal közlekednek a telep dolgozói. Forrás: AFP/Eric Piermont