A hamisítványok a szusizókat is átverik

wasabi szusi
Vágólapra másolva!
Azt hisszük, a sok adalékanyag és átverések elsősorban az olcsó élelmiszereket sújtják. Nem. Ha méregdrága szusit rendel, akkor is átverhetik, át is szokták.
Vágólapra másolva!

Pár éve forgattunk egy sorozatot -az idevágó részt itt nézhetik meg- és szükségünk volt wasabira. Igazira. A beszerzés elképesztően körülményes volt, már Japánnal leveleztünk, végül egy delikáthálózat hozott be nekünk egy kisebb tormányi gyökeret, amelynek kilója 220 000 forint volt.

Elöl szusi, hátul valódi, frissen reszelt wasabi Forrás: syvwitch Flickr

Pedig wasabinak nevezett tubusos pasztából, vagy porból már akkor is volt elég az országban, csak az nem wasabi, azaz vízitorma, hanem torma, mustár, sárga és kék ételfesték -amelyek a szubtraktív színkeverés törvényei szerint kiadják a zöldet- keveréke és némi kemikália.

Vízitorma? Az pont nincs benne. Olyanok is. Nagyon édesek, durvák, míg a vízitorma bár csíp, de meglepően összetett, élénk, izgalmas ízű termény.

A jelenség nem csak hazánkra jellemző. Brian Oats vízitorma-termesztő szerint az USA-ban felszolgált wasabi 99%-a hamisítvány, ami nincs máshogy a világ egyéb tájain is, sőt Japánban ezt az arányt 95%-ra teszi. Hiroko Shimbo szusiséf helyesli a becslést, bár az arányt 95%-ra finomítja.

De mi az a wasabi és miért hamisítják?

A japán vízitorma, vagy vaszabi a hűvös hegyvidékeken növő Wasabia japonica növény gyökere. A levegő és a víz hőmérsékletére rendkívül kényes, ezért termesztése bonyolult és költséges. A hamisítás oka innentől egyszerű, a vízitormát ráadásul körülményes szállítani is, mindez azt eredményezi, hogy a rizómából frissen reszelt kis golyócska a szusink mellé 3-5 dollárba kerülne Oats szerint.

Wasabi farm Japánban Forrás: David Kosmos Smith Flickr

A hamis wasabi nem a gonosz Nyugat ópiuma, hanem még Japánban fejlesztették ki az egyre növekvő kereslet miatt és onnan terjedt el a szusival együtt világszerte.