Az alkohol, főleg a sör és a bor, tehát az erjesztéssel készülő italok hisztamintartalma igen magas.
A hisztamin a szervezetben sokféle funkciót tölt be(jelenleg huszonhárom élettani funkciója ismert) , többek között a gyulladásos folyamatok egyik fontos faktora és az allergiás reakcióban is komoly szerepe van (nem véletlen, hogy az allergiás gyógyszerek egy része a hisztamin hatását gátló antihisztaminok csoportja). A sörben és borban található hisztamin tehát egyfelől sokat ronthat a meglevő allergiás tünetek súlyosságán, másfelől maga is szolgálhat allergiás tünetek kiváltójául.
Mivel az immunrendszer összekeveri az ételben és az allergén pollenben található, hasonló szerkezetű fehérjéket, az étel ellen is beindítja a védekező reakciókat, és hasonló tüneteket produkál. A jelenség nem csak parlagfű allergia esetén állhat fenn, hanem bármilyen allergiának meglehetnek a kereszthatásai. A nyers almában például az egyik fehérje alakja és összetétele megtévesztésig hasonlít a nyírfa pollenjének egyik proteinjére. Amikor valaki a nyírfára allergiás, és nyers almát eszik, a szájban beindul az immunrendszer védekező reakciója.
A jelenség neve OAS (az angol oral allergy syndrome rövidítése). A jelenséget keresztallergiának (pollenfood syndrome) is nevezik.
Ugyanez a reakció általában nem jelentkezik, amikor az adott gyümölcsöt vagy zöldséget megfőzve vagy sütve fogyasztjuk: a főzés és sütés során ugyanis ezek a proteinek megváltoztatják a szerkezetüket, a továbbiakban tehát már nem fogják az immunrendszert zavarni.
A parlagfű allergiásokat legesélyesebben kínzó ételek a banán, uborka, echinacea, dinnye (sárga és görög), napraforgómag és cukkini.
A fűallergiában szenvedők a paradicsomtól, baracktól, őszibaracktól és zellertől tartsák magukat távol.
A nyírfapollen allergiában szenvedők felejtsék el az almát, körtét, mogyorót, kivit, diót, mandulát.
A keresztallergiára az érzékenység egyénenként változhat, előfordulnak olyanok, akiket teljesen hidegen hagy, másokat jobban megkínoz. Elég könnyen kiderül, hogy érintettek vagyunk-e: ha az említett zöldségek/gyümölcsök fogyasztása után rosszabbodnak a tünetek, akkor ez a helyzet áll fenn.
Az orális allergia szindróma nem tévesztendő össze a hagyományos ételallergiákkal. Míg az utóbbiak már csecsemőkorban jelentkeznek, addig az előbbi idősebb gyerekeknél és felnőttkorban alakul ki. Továbbá az OAS tünetei kizárólag a szájra és a torokra koncentrálódnak, míg az ételallergiás tünetek az emésztőrendszer bármely pontján jelentkezhetnek.