Zsírégetés helyett vízhajtás – a fogyasztó teák

tea gyógytea gyógynövény
Vágólapra másolva!
A bioboltokban és közértekben kapható fogyasztó- vagy zsírégető gyógyteák leginkább vízhajtással fogyasztanak, de ezt a gyártók nem is nagyon titkolják.
Vágólapra másolva!

Zsírt nem éget, vizet és hasat hajt

A zsírégető, testsúlycsökkentő, fogyasztó- és még ki tudja, hányféle leleményes névvel ellátott teák (az egyszerűség kedvéért ezeket fogyasztóteáknak fogjuk hívni a továbbiakban) szinte minden esetben gyógynövénykeverékek, esetleg gyógynövény és valamilyen – általában zöld – tea keverékei. (A leggyakrabban használt gyógynövényekhez lásd lenti keretesünket.)

Alapvető fiziológiai ismeretek birtokában bárki beláthatja, hogy a szervezet zsírégetése nem úgy működik, ahogyan azt a fogyasztószerek hirdetői és a reklámok szeretnék. A fogyasztótea molekulái nem fognak besétálni a zsírsejtekbe, hogy aztán ott először is varázskalapáccsal összetörjék a lipideket, és onnan targoncával meg szívlapáttal hordják kifelé, hogy aztán a szervezet jóízűen kiürítse vagy felhasználja őket. Ez sajnos nem az Egyszer volt, hol nem volt – az élet című szuper rajzfilmsorozat.

Ezek a gyógynövények vízhajtó, esetleg egyéb, emésztést segítő hatásuk miatt kerültek a dobozokba.

Gyógytea egy kis rendetlenségben Forrás: Flickr/Ruta Krucinskaite

A vízhajtás, hashajtás viszont elég hamar látható és érezhető eredménnyel – például a kiürülő belek miatt laposabb hassal és testsúlycsökkenéssel jár. Ezért vannak az ilyen teákban nagy számban erősebb vagy gyengébb víz- és hashajtó vagy az emésztést más módon segítő (például szénhidrátok vagy zsírok felszívódását gátló) gyógynövények.

A zsírbontás (lipolízis) elég összetett folyamat, viszonylag sokféle részt vevő vegyülettel, hormonokkal – és ez a folyamat kizárólag attól fog beindulni, ha a szervezetet valami arra ösztökéli, hogy nyúljon hozzá a raktáraihoz.

Ezt pedig egyetlen dolog fogja megtenni: ha kevesebb energia áll rendelkezésre, mint amennyire szüksége lenne.

Diéta nélkül semmit sem ér

Ezt egyébként a termékek hangsúlyozzák is: felhívják a figyelmet a készítmények kiegészítő, diétát támogató jellegére. Azaz nem állítják, hogy a teák fogyasztásával önmagában komoly eredmény érhető el.

Nem is igen találni olyan teát, amely konkrétan a csomagoláson fogyasztóteaként nevezné magát – testsúlycsökkentő, antiadiposis és hasonló elnevezések szerepelnek a termékeken. (A „fogyasztótea” és „zsírégető tea” kifejezések elsősorban különböző magazinok cikkeiben fordulnak elő, illetve a termékeket forgalmazó webshopok neveznek így egyes termékcsoportokat.)

A dobozon található termékismertetőkben szerepelnek az olyanok, hogy:

  • „A teakeverék kiválóan alkalmazható a fogyókúra kiegészítésére. Mivel a gyógyteának vizelethajtó és enyhe hashajtó hatása van, csökkenti a tápanyagok felszívódását, megkönnyíti, illetve elősegíti a felesleges tápanyagok kiürülését.”
  • „A teakeverék kiváló kiegészítője lehet a fogyókúrának, gyógynövény komponensei fokozzák a vizeletkiválasztást, enyhítik a fogyókúrát kísérő kellemetlen tüneteket (puffadás, fáradtság), serkentik az emésztést, csökkentik a tápanyagok felszívódását.
  • „A teakeverék alkalmazása során csökken a tápanyagok felszívódása, megszűnnek a kellemetlen puffadásos tünetek. A készítmény enyhe hashajtó és vízhajtó hatású.”

A vízhajtás még nem fogyás

A vízhajtók semmiféle zsírmobilizálást nem végeznek: egyszerűen arra késztetik a veséket, hogy nagyobb mennyiségű vizet szűrjenek ki a vérből, illetve kevesebbet szívjanak vissza a többlépcsős szűrési folyamat során.

A vízhajtás nem segíti a diétát, nem növeli a zsírból való fogyás mértékét – tehát a fogyást –, mert semmi nem történik a zsírral.

A testsúlyunk kevesebb lesz, de az kizárólag vízveszteség, nem zsír.

Márpedig ha valaki diétázik, akkor az elsődleges célja nem az, hogy vizet veszítsen, hanem az, hogy zsírt . A hashajtó hatással hasonló a helyzet: itt ugyan lehet némi (nagyon picike) haszna annak, hogy az emésztőrendszeren nagyon gyorsan halad végig a tápanyag, és a test kevesebbet tud belőle fölszívni, de egyrészt komoly energiadeficitet nem fogunk tudni ezzel létrehozni (hamarabb száradunk ki), ráadásul eléggé megviseli az emésztőrendszert.

Az egyetlen pont, ahol ezek a teák hasznosak lehetnek, az étvágycsökkentő hatás, erre viszont ugyanolyan hatékonyan használható az üres feketekávé is.

Zsályatea Forrás: Flickr/Quinn Dombrowski

A száraz kérdések: Mi az a fogyasztó élelmiszer?

A fogyasztó hatásúnak mondott, vagy annak hirdetett élelmiszereket a 27/2004. (IV. 24.) ESzCsM-rendelet „a testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerekről” szabályozza.

Ebben a fogyasztóteák nem szerepelnek, kizárólag azokat a hagyományos értelemben vett élelmiszereket és összetételüket tárgyalja a rendelet, amelyek csökkentett energia-, vagy zsírtartalmuknál fogva használatosak lehetnek egy energiaszegény étrend („fogyókúra”) összeállításában. Idetartoznak a light, vagy csökkentett energiatartalmú élelmiszerek is, amelyekről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Mik azok a gyógynövények?

A gyógyteákra, gyógynövényekre a 53/2005 (XI. 18.) EüM-rendelet értelmében, összhangban az EU-s szabályozással, 2011 áprilisa óta nem használható a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény kategória. A gyógynövényeket ugyan lehet forgalmazni, de nem gyógyhatású készítményként, és nem lehet hivatkozni sem az esetleges gyógyhatásra.

A gyógynövények körét több forrás definiálja:

A törvényi szabályozás enyhén szólva is hiányos és konfúzus – amint arra Bernáth Jenő, a BCE Gyógy- és Aromanövények tanszékének professzora többször rámutatott.

A különböző listák között gyakran voltak/vannak átfedések (például a 81/2003. ESZCSM-rendelet lakossági fogyasztásra szánt gyógynövények listájában vannak olyan tételek, melyek szerepelnek az OÉTI negatív listáján), és mikroszkópos vizsgálatok során kiderült az is, hogy a szabályozás nagyon változó minőségű termékek forgalomba hozatalát teszi lehetővé.

A fogyasztóteákban általában szereplő gyógynövények

Mivel az egyes gyógynövények eseténként többféle élettani hatást is kifejtenek, most csak azokat szedtük össze, amelyek az anyagcsere-folyamatokban, emésztésben részt vesznek, illetve befolyásolják – tehát azokat, amikre feltehetőleg gondolnak, amikor fogyasztó funkciót tulajdonítanak neki.
Aranyvesszőfű (Solidago gigantea és Solidago canadensis) – vízhajtó, gyulladáscsökkentő
Bodzavirág (Sambucus nigra) – vízhajtó, gyulladáscsökkentő, köptető
Borsosmentalevél (Menthae piperitae folium) – bélnyugtató, görcsoldó, segíti az emésztést
Citromfű (Melissa officinalis) – emésztést segítő, májat, epét serkentő
Csalánlevél (Urticae folium) – görcsoldó, felfúvódás elleni, émelygéscsillapító
Édesköménytermés (Foeniculum vulgare) – szélhajtó
Fodrosmályva (Malva verticellata) – veseserkentő, enyhe hashajtó, vízhajtó
Galajlevél
(Gallium verum) – a nyirokkeringést segíti, pajzsmirigyfunkciót szabályoz; szerepel az OÉTI listáján
Hársfavirágzat (Tiliae flos) – köhögéscsillapító, vízhajtó
Hibiszkuszvirág (Hibiscus rosa-sinensis) – vízhajtó
Kutyabengekéreg (Frangula alnus Mill.) – hashajtó; szerepel az OÉTI listáján
Lestyángyökér (Levistici radix) – emésztést segítő, szélhajtó
Lótuszlevél (Nelumbo nucifera) – vízhajtó; szerepel az OÉTI listáján
Perillalevél (Perilla frutescens) – ??? nem találtunk olyan hatást, amely bárhogyan kapcsolódna a fogyáshoz
Tarackbúza-gyökértörzs (Graminis rhizoma) – vízhajtó
Tarkabogyó (Garcinia cambogia) – patkányokban bizonyítottan gátolja a lipogenezist, azaz a zsírsejtek képzését. Emberekben a hatékonysága vitatott.
Tealevél / Zöld tea (Camelia sinensis) – a benne levő koffein serkenti az anyagcserét és vízhajtó
Útifűlevél (Plantaginis folium) – vízhajtó
Zöld maté levele (Ilex paraguariensis) – koleszterinszint-csökkentő