Dobjuk ki időben, különben baj lesz

edény serpenyő címlap
Vágólapra másolva!
Minden konyhai eszköz elavul, viszont van néhány, amelyek még az egészségünkre is veszélyesek lehetnek, ha nem cseréljük le őket időben. 
Vágólapra másolva!

Mosogatószivacs

Főleg az utóbbi hetek óriási csirkemosási parája után érdemes odafigyelni a mosogatószivacsra. Egyébként is a konyha legbaktériumdúsabb területe, és érdemes minimum kéthetente lecserélni, de amióta kiderült, hogy a megmosott nyers csirkétől kapott fertőzés miatt Guillain–Barré-szindrómát kaptak páran (ami egy gyógyíthatatlan, degeneratív betegség), a mosogatónk körüli baktériumflóra megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Forrás: Táfelspicc

Konyhai tisztítókefék

Aki szivacs helyett kefével súrolja ki a makacsabb, edény aljára ragadt foltokat, vagy azt a kis maroknyi, drótból összegyúrt súrolólabdát használja, aminek az angol neve metal scrubber (a magyar meg ezek szerint fémsúroló), jól teszi, ha egy-két havonta lecseréli. Az elhasználódott, meglazult sörtéjű kefékből könnyen rákerülhetnek a szálak a tányérokra, onnan meg az ételre. Különösen javasolt az elővigyázatosság a fém grillrácsot tisztító keféknél: nemegyszer fordult elő, hogy kórházban végződött a szabadtéri sütés, mert a régi keféről a fémszálak a húsra kerültek, onnan pedig az emberek szájába, onnen aztán úgy kellett kiműteni.

Teflonos bármi

A teflonos edények bevonata, a politetra-fluoro-etilén magas hőmérsékleten emberek számára mérgező vegyületeket bocsát a levegőbe, ami aztán megtapad az ételen. Halálos mérgezéstől nem kell tartani, viszont nemegyszer előfordult, hogy valaki rosszul lett. A problémás folyamat 260 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnél jelentkezik, ami alapvetően nem túl gyakori sütési hőmérséklet, viszont a sérült borítás már jóval alacsonyabb hőmérsékletnél is kibocsátja a mérgeket.

A sérült teflont tehát azonnal érdemes lecserélni. Aki most elégedetten bólogat, mert ő idejekorán lecserélte a muffinsütőjét szilikonosra, ne tegye: bár egyelőre csak anekdotikus esetek szintjén, de a szilikonos sütőeszközök kapcsán is megjelentek különböző, aggodalomra okot adó sztorik. Például a túl nagy hő hatására szivárgó szilikonolaj, valamint kellemetlen szagú gázok felszabadulása.

Műanyag edények

Szuper praktikusak bármi tárolására, szállítására, és könnyű tisztítani őket, viszont nem árt az óvatosság. Nagyon sok, főleg olcsóbb kategóriájú műanyag meleg hatására biszfenol-A-t engedhet ki magából. A biszfenol-A nem annyira egészséges, és ösztrogénhez hasonló szerkezete miatt eléggé be tud kavarni a hormonháztartásba. A biszfenol-A a műanyag palackokból, sőt, az üdítős dobozok falán levő vékony filmrétegből is az italunkba kerülhet.