Vágólapra másolva!
Tejtermékek, hús és cukor nélkül nehéz épkézláb ételeket készíteni, de van, amit idegeneknek is meg merünk mutatni, nem csak lehúzott rolók mögött nyammogunk rajtuk szomorúan. Ez itt makrobiotikus étrend sorozatunk (1.-2. rész) harmadik része, egy hónap tapasztalat után már belejöttem annyira, hogy a májusi menümet már másoknak is feltálalnám. A következő részben édességek lesznek, azt mondjuk még nem tudom, hogyan.
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Lencse, menta, zöldborsó

20 dkg ressre főtt lencse (a képen beluga)
20 dkg ressre főtt zöldborsó
2 evőkanál olívaolaj
1/2 csokor menta apróra vágva

A borsót a mentával, sóval és az olajjal durvára pépesítem egy mozsárban. Elkeverem a lencsével, és tálalom. A család épeszű tagjainak bárányhoz köretnek!

Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó garnélával

20 dkg zöldborsó
20 dkg friss nyers garnéla (vagy tintahal)
1 újfokhagyma felszeletelve
olívaolaj

Egy nagy wokban olajat hevítek, minden alapanyagot rádobok, és rázogatva pár perc alatt készre sütöm.

Forrás: Táfelspicc

Zöldfűszeres rizssaláta

10 dkg puhára főtt venere rizs
10 dkg apróra vágott petrezselyem
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál (lehetőleg füstölt, mert az állat) olívaolaj
2 evőkanál gránátalmaszirup (nem cukrozott)

A rizst elkeverem a többi alapanyaggal, és tálalom. (Ugyanez lencsével is remekül működik.)

Forrás: Táfelspicc

Cukkinis-tökös tagliatelle

10 dkg teljes kiőrlésű tészta
1 kisebb cukkini zöldséghámozóval felcsíkozva
1 kisebb tök zöldséghámozóval felcsíkozva
2 evőkanál (lehetőleg füstölt) olívaolaj
1 fej újfokhagyma feldarabolva és olajon megsütve
2 szál kakukkfű levelei szétmorzsolva

A tésztát felteszem főzni lobogó vízben, és 2 perccel az elkészülési idő előtt hozzádobom a tököket. Leszűröm, megszórom a fokhagymával és a kakukkfűvel, és tálalom. Füstölt hal mehet hozzá, de kiadja magában is.

Forrás: Táfelspicc

Hagymás lepény

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl víz
1 póréhagyma felszeletelve
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 egész újfokhagyma finomra szeletelve szárastul
1 dl olívaolaj

A lisztet összegyúrom a vízzel, laposra nyújtom. Ráhalmozom az olajon üvegesre párolt hagymákat, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Farinata Forrás: Táfelspicc

Farinata

Forrás: Táfelspicc

Dupla borsóleves mentával

20 dkg zöldborsó
1 répa megtisztítva, felszeletelve
1 csokor menta durvára vágva
1/2 csokor petrezselyem durvára vágva
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
20 dkg beáztatott sárgaborsó
só, bors

A hagymákat üvegesre párolom, hozzáadom a sárgaborsót, sózom, ressre főzöm. Hozzáadom a répát, zöldborsót, felforralom, és a zöldfűszerekkel megszórva tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Venere rizs beluga lencsével, almával és tormával

20 dkg puhára főtt venere rizs
20 dkg ressre főtt beluga lencse
1 alma felkockázva
1 fej újfokhagyma finomra szeletelve és kicsit megfuttatva olívaolajon
3 evőkanál reszelt torma
1 evőkanál borecet
olívaolaj

Az alapanyagokat összekeverem, a tormát az olívaolajjal és az ecettel elkeverem, és a salátába vegyítem.

Hummus lencséből Forrás: Táfelspicc

Hummus, akár lencséből, akár csicseriborsóból

Forrás: Táfelspicc

Lencsesaláta zöldfűszerekkel, gyömbérrel

20 dkg ressre főtt lencse
1 egész újfokhagyma szárastul finomra szeletelve
2 csokor menta finomra vágva
1 csokor petrezselyem finomra vágva
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál borecet

Az alapanyagokat összekeverem. Az olajat kikeverem az ecettel és a gyömbérrel, és a salátába keverem.

És egy karfiol steak Forrás: Origo