Lencse, menta, zöldborsó
20 dkg ressre főtt lencse (a képen beluga)
20 dkg ressre főtt zöldborsó
2 evőkanál olívaolaj
1/2 csokor menta apróra vágva
só
A borsót a mentával, sóval és az olajjal durvára pépesítem egy mozsárban. Elkeverem a lencsével, és tálalom. A család épeszű tagjainak bárányhoz köretnek!
Zöldborsó garnélával
20 dkg zöldborsó
20 dkg friss nyers garnéla (vagy tintahal)
1 újfokhagyma felszeletelve
olívaolaj
só
Egy nagy wokban olajat hevítek, minden alapanyagot rádobok, és rázogatva pár perc alatt készre sütöm.
Zöldfűszeres rizssaláta
10 dkg puhára főtt venere rizs
10 dkg apróra vágott petrezselyem
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál (lehetőleg füstölt, mert az állat) olívaolaj
2 evőkanál gránátalmaszirup (nem cukrozott)
só
A rizst elkeverem a többi alapanyaggal, és tálalom. (Ugyanez lencsével is remekül működik.)
Cukkinis-tökös tagliatelle
10 dkg teljes kiőrlésű tészta
1 kisebb cukkini zöldséghámozóval felcsíkozva
1 kisebb tök zöldséghámozóval felcsíkozva
2 evőkanál (lehetőleg füstölt) olívaolaj
1 fej újfokhagyma feldarabolva és olajon megsütve
2 szál kakukkfű levelei szétmorzsolva
só
A tésztát felteszem főzni lobogó vízben, és 2 perccel az elkészülési idő előtt hozzádobom a tököket. Leszűröm, megszórom a fokhagymával és a kakukkfűvel, és tálalom. Füstölt hal mehet hozzá, de kiadja magában is.
Hagymás lepény
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl víz
1 póréhagyma felszeletelve
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 egész újfokhagyma finomra szeletelve szárastul
1 dl olívaolaj
só
A lisztet összegyúrom a vízzel, laposra nyújtom. Ráhalmozom az olajon üvegesre párolt hagymákat, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
Dupla borsóleves mentával
20 dkg zöldborsó
1 répa megtisztítva, felszeletelve
1 csokor menta durvára vágva
1/2 csokor petrezselyem durvára vágva
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
20 dkg beáztatott sárgaborsó
só, bors
A hagymákat üvegesre párolom, hozzáadom a sárgaborsót, sózom, ressre főzöm. Hozzáadom a répát, zöldborsót, felforralom, és a zöldfűszerekkel megszórva tálalom.
Venere rizs beluga lencsével, almával és tormával
20 dkg puhára főtt venere rizs
20 dkg ressre főtt beluga lencse
1 alma felkockázva
1 fej újfokhagyma finomra szeletelve és kicsit megfuttatva olívaolajon
3 evőkanál reszelt torma
1 evőkanál borecet
olívaolaj
só
Az alapanyagokat összekeverem, a tormát az olívaolajjal és az ecettel elkeverem, és a salátába vegyítem.
Hummus, akár lencséből, akár csicseriborsóból
Lencsesaláta zöldfűszerekkel, gyömbérrel
20 dkg ressre főtt lencse
1 egész újfokhagyma szárastul finomra szeletelve
2 csokor menta finomra vágva
1 csokor petrezselyem finomra vágva
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál borecet
só
Az alapanyagokat összekeverem. Az olajat kikeverem az ecettel és a gyömbérrel, és a salátába keverem.