A karalábét nem csak tölteni lehet

főzelék karalábé rókagomba koriander
Vágólapra másolva!
De töltve a legjobb. Változatok nyers, töltött és mindenféle karalábéra, nem a szokásos módon. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Töltött karalábé garnélával

6 db zsenge karalábé kikaparva, vízben félpuhára párolva
20 dkg garnélafarok kevés vajon lepirítva
20 dkg borjúhús ledarálva, kevés vajon lepirítva
5 dkg zöldborsó
1 tejben áztatott zsemle
3 szál petrezselyem finomra vágva
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva, kevés vajon lepirítva
1 evőkanál zabliszt
10 dkg vaj
1 liter tej
bors
szerecsendió

Az alapanyagokat összekeverem, megtöltöm velük a karalábékat. Vajat olvasztok egy nagy vasserpenyőben, beleszórom a lisztet, egyenletesen elkeverem, nem pirítom. Felöntöm folyamatos kevergetés mellett a tejjel. Belerakom a karalábékat, 100 fokos sütőbe tolom, és egy óra alatt összesütöm.

Forrás: Táfelspicc

Karalábé almával

10 dkg szárazon megpirított, szilánkokra vágott mandula
2 kis fej karalábé meghámozva és papírvékonyra szeletelve
1 alma meghámozva, kicsumázva és papírvékonyra szeletelve
1 csokor menta összetépve
5 dkg parmezánforgács
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál borecet
1 evőkanál olívaolaj

Az alapanyagokat elkeverem, meglocsolom a citromlével, ecettel, olajjal.

Forrás: Táfelspicc

Karalábépüré almával

20 dkg zeller meghámozva, felkockázva
20 dkg karalábé meghámozva, felkockázva
10 dkg burgonya meghámozva, felkockázva
1 nagy alma meghámozva, pépesítve
1 evőkanál frissen reszelt torma
10 dkg vaj

bors
metélőhagyma

A zöldségeket felteszem annyi sós vízben, amennyi ellepi őket, és 15 perc alatt puhára főzöm. Leszűröm, az almával egy krumplinyomón áttöröm, alaposan kikeverem a vajjal, ha kell utánasózom. Metélőhagymával kikeverem.

Forrás: Táfelspicc

Citromos karalábésaláta

3 karalábé meghámozva, finomra szeletelve
20 dkg görög joghurt
2 evőkanál tahini
1/2 citrom leve
1/2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja

bors

A karalábét egy tányérba rakom, és a többi alapanyag keverékével meglocsolom.

Forrás: Táfelspicc

Tavaszi gyökérsaláta

2 db karalábé meghámozva, finomra szeletelve
4 db répa meghámozva, finomra szeletelve
5 db gyökér meghámozva, finomra szeletelve
15 dkg olajos mag vegyesen
1 csokor petrezselyem durvára vágva

1/2 dl olívaolaj
1/2 dl almaecet
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 citrom frissen facsart leve

bors

A gyökereket összekeverem, az öntet alapanyagait is elkeverem, és a zöldségekre locsolom, 30 percig hagyom állni, majd tálalom.

Karalábé-sóska főzelék Forrás: Táfelspicc

Karalábé és sóska főzelék

30 dkg karalábé felkockázva
10 dkg sóska leszárazva, megmosva
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter tej
3-5 dkg méz, ízlés szerint
1 kis csokor kapor finomra vágva
5 dkg vaj

A vajon megpirítom a karalábét. Megszórom a liszttel, lepirítom. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve felöntöm a tejjel. Hozzáadom a kaprot, sóskát, addig főzöm, mígy az megfonnyad (kb. 5 perc).

Karalábés francia saláta

• 500 g karalábé zöldborsó méretűre kockázva
• 200 g zöldborsó
• 1 fej lilahagyma apróra vágva
• 1 csokor petrezselyem
• 1 csokor tárkony (opcionális)
• 50 g kapribogyó
• 50 g csemegeuborka
• 1 tojássárgája
• 1 dl olaj, akár olívaolaj
• kiskanál mustár
• 1/4 citrom leve
• só, bors ízlés szerint

A karalábét és a zöldborsót egy darab vajon és kevés vízben megpárolom, de csak ropogósra, nem kell megfőzni. Felkockázom (minél apróbbra, 1,5×1,5 cm már jó) elkeverem az apróra vágott lilahagymával, csemegeuborkával és a fűszernövényekkel. Hozzáadom a kapribogyókat, sózom, borsozom, a tojássárgájából, az olajjal majonézt készítek, citrommal, mustárral ízesítem, és a salátához keverem.

Forrás: Táfelspicc

Karalábélevél-pesztó

10 dkg zsenge karalábélevél
5 dkg sóska
5 dkg mandula
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg juhtúró
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárazon megpirított, összetört köménymag

Az alapanyagokat egy mozsárban durvára töröm. Pirítósra, füstölt halak mellé tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Karalábélevél-főzelék babbal

20 dkg karalábélevél leszárazva, megmosva, feldarabolva
10 dkg fehérbab beáztatva egy éjszakára
1 evőkanál zabliszt
1/2 liter tej

köménymag

A köményt száraz serpenyőben megpirítom. Hozzáadom a vajat, megszórom a liszttel, kicsit megpirítom. Hozzáadom a babot, elkeverem, fokozatosan, kevergetés mellett felöntöm a tejjel. Félpuhára főzöm, közben, ha kell, pótolom a tejet. Hozzáadom az leveleket, puhára főzöm az egészet.

Forrás: Táfepsicc

Rókagombával

Ha pedig virágot vájnának karalábéból, így kell: