Édes főtt tészták a menzán túlról

rakott édes tészták
Túrós almás kugel
Vágólapra másolva!
A mákos, vagy a diós-cukros tészta fontos része a magyar népléleknek, mi se tagadjuk meg őket, sőt, szeretjük. Így készülnek el jól.
Vágólapra másolva!

Mind ismerünk olyat, aki a kifőtt tésztát instant kakaóval eszi, de most nem ezt, vagy az ehhez hasonló szélsőséges eseteket vizsgáljuk, hanem az olyan menzás klasszikusokat, mint a darás, a mákos, a diós tészta, vagy az édes kifőtt tészták rakott verzióit, mint a vargabéles, stíriai metélt, valamint ezek olasz és zsidó változatait. Egy tartalmas leves után tökéletes második fogások, csak persze jól, minimális odafigyeléssel kell elkészíteni őket.

Főzve, édesen

A menzai rémálmok egyike volt a darás (vagy grízes) tészta, amit állítólag baracklekvárral kínáltak, de az inkább valamilyen cukorzselére hasonlított. Egészen más kategória viszont házi barackdzsemmel, nem tűlfőtt tésztával és nem csomós darával - így az édes tészták egyik legjobbja. Recept itt.

Gyönyörű mákos tészta Forrás: [origo]

További klasszikus még a mákos és a diós tészta, amelyekhez a főtt tésztát porcukorral elkevert mákkal vagy dióval szórták meg, lehetőség szerint jó bőven. A bátrak és mákimádók kevesebbet mosolyogtak ebéd után, de megérte, a diós sokkal nagyobb lutrinak számít: vagy diópótlóval vagy szinte csak porcukorral adták. Vajjal, kevés citrommal vagy naranccsal, finoman lepirított, majd megdarált dióval bőven megszórva tökéletes könnyű ebédnek vagy desszertnek. Recept itt.

Vargabéles Forrás: Táfelspicc

Rakott édesek

A vargabéles a legenda szerint egy erdélyi vendéglőből származik, amelyet az óriási keresletnek és sikernek köszönhetően a Darvas-vendéglőből a Gundel étterembe is hozattak belőle, így szerepelt a desszertek között ez a házi tésztából készült, remegős édesség. Több változata ismert, a linken egy réteslapok közé töltött túrósat talál.

Pastia mazsolával és túróval Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

A stíriai metélt szintén egy rakott, túrós sült tészta, amelynek szuper olasz és zsidó variánsait is megtaláltuk. A pastia ricottával, ánizzsal, vaníliával és mazsolával készült, hihetetlenül könnyű és gyors fogás.

Túrós almás kugel Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Ez igaz az almás kugelre is, amelyet vajjal, reszelt almával és sok szerecsendióval sütöttünk. Így önmagában is kiváló, de durvára vágott dióval vagy mandulával, sőt, túróval dúsítva is rettentő jó desszert.

+2

Van az a pillanat, amikor az ember kipróbálja a jól megborsozott káposztás kockát por- és kristálycukorral meghintve, és rájön, hogy ennél tökéletesebb verziója nem létezhet a káposztás tésztának. És ami még a gasztrobakancslistán is szerepel, joggal: túrós csusza cukorral ÉS szalonnapörccel. Mert a szalonna sóssága tökéletesen kiegészíti cukrozott tészta édességét. Ennyi.

A fenti rakott tészták langyosan a legjobbak, bármilyen friss gyümölcsszósszal, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal vagy gyümölcsfagylalttal érdemes nyáron feldobni őket.

A pastia és az almás kugel receptjét a hajtás után találják.