A legkönnyebb kenyér

Házi knédli csomag
Házi knédli
Vágólapra másolva!
A knédli egy csodás, gőzölt köret, kenyérbuci, amelynél a tészta elkészítése könnyű feladat, esetleg a gőzölés okozhat gondot. Ezért mutatunk egy trükköt az egyszerű gőzöléshez, és egy szuper knédlireceptet is.
Vágólapra másolva!

A cseh/szlovák eredetű gőzölt kenyérke könnyű, buborékos tésztájával szinte eleve azért születhetett, hogy mindenféle húsok szaftját, levét, vadasok és fűszeres ételek mártását magába szívja. A knédli készülhet a zsemlegombóchoz hasonlóan, amelyet gőzölővel (lényegében szita) főznek meg, de létezik burgonyás, túrós, szilvalekvárral töltött változata is.

Házi knédli vágási felülete. Pihepuhaság. Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Knédli

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok (2 főre):

  • 200 g liszt
  • 100 g rétesliszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 1 ek tejföl
  • 10 g só
  • 10 g cukor
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 10 g élesztő
  • 1,5 dl íz

Az összes alapanyagot egy tálba mérem, majd kézzel egynemű, lágy tésztát dagasztok belőle, ez legalább tíz perc, meg kell vele dolgozni, hogy igazán jó legyen. A zsemlés változatba a fenti hozzávalókon túl egy darab, pirított-kockázott zsemlét forgatok. A tésztát vékonyan bekenem olajjal vagy olvasztott vajjal, majd meleg (35 fokos) helyen egy órán át kelesztem letakarva.

A megkelt tésztát átgyúrom, hengerré nyújtom Két hosszúkás rudat (veknit) vagy négy kisebb gombócot formázok belőle. Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc
Összeállítom a gőzölőedényt: két ujjnyi vízzel feltöltök egy fazekat, a közepére egy kisebb jénait (vagy tortakarikát, befőttes üveget, akármit) teszek, felforralom a vizet. Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc
A jénai, tortakarika, stb. tetejére egy sütőpapírral fedett tortaforma alját teszem, amire rápakolom a gombócokat. Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Lefedve, nagy lángon, 15 percig fedő alatt gőzölöm. Közben nem emelgetem a fedőt.

Ha kész, leveszem a fedőt, óvatosan kiemelem a knédliket. Amikor langyos, felszeletelem és azonnal tálalom.

Protip 1.: Érdemes dupla adaggal gőzölni, mert az elkészült knédliket felszeletelve lefagyasztom, így legközelebb csak 5 perc alatt átgőzölöm őket és kész a köret.

Protip 2.: A tésztát megtölthetik szilvalekvárral, felezett sárgabarackkal, eperrel, bármivel, majd a fenti módon készítsék el a gombócokat, zseniális édesség. Fontos, hogy a gombócokat jól összecsípjék, hogy a töltelék ne szökjön ki. Olvasztott vajjal, porcukorral, darált dióval vagy mákkal a legjobb.

Sőt, keverhetnek bele medvehagymát is. Komolyan.