Jó gombából is megárt a sok

élesztő illusztráció candida vintage
Vágólapra másolva!
Diétás sorozatunkban közismert fogyókúrákhoz állítunk össze egyhetes étrendet. Olyan ételekkel, amiket mi is megennénk – tehát igyekszünk a lehető legtöbb ízt és élvezetet csempészni a szűk keretek közé –, és amiket kis változtatással a fogyókúrázó családja is fogyaszthat nyávogás nélkül. A candidadiéta következik, ami viszont nem fogyókúra, de mivel sokan annak veszik, érdemes tisztázni a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetés
A candidiázis betegség. Aki ennek a jeleit tapasztalja magán, az a diétával való kísérletezgetés előtt menjen el orvoshoz. Ez fontos.

Az élesztő is gomba Forrás: Bostoni Könyvtár

A candidadiétaként a köztudatba került étrend valójában a candida gomba szélsőséges elszaporodását hivatott megállítani, és visszafordítani. A Candida albicans gomba (egyfajta élesztőgomba, ezért hívják angolul yeast infectionnek a gombás fertőzést) ugyanis az egészséges emberi szervezetben mindig jelen van, és semmiféle problémát nem okoz, ha viszont a legyengült immunrendszer vagy egyéb kóros állapot miatt a gomba elszaporodik, bekerül a véráramba, és így olyan helyekre is eljut, ahova nem lenne szabad, és kialakul a candidiázis nevű tünetcsoport. Az immunrendszer legyengülése előfordulhat hosszasan szedett, széles spektrumú antibiotikumtól (az ugyanis kiirtja a bélben levő baktériumokat, amik kordában tartanák a gombákat), immunrendszert elnyomó gyógyszerektől, kemoterápiától vagy AIDS esetén.

Az talán ennyiből is látszik, hogy ezt a diétát nem szórakozásból követik, és nem azért, hogy ledobjanak pár kilót, mire jön a strandszezon.

A candidiázis tünetei: állandó levertség, fáradtság, gyengeség, kedvetlenség, emésztőrendszeri panaszok: krónikus hasmenés vagy székrekedés, puffadás; bőrpanaszok, viszketés, akne; krónikus fejfájás; koncentrációs zavarok, hajhullás, éjszakai verejtékezés.

Ez is gomba Forrás: Flickr

Éheztetni a gombát, táplálni a bacikat

A candidiázis gyógyszeres kezelése mellé szoktak javasolni diétát is, amelynek célja, hogy segítse a gyógyszerek működését, nem pedig, hogy kiváltsa őket.

Célja kettős, egyfelől elveszi a gombák elől a tápanyagot, az egyszerű szénhidrátokat, így aztán azok éhen halnak, és a számuk lecsökken. A diéta másik feladata, hogy a gombák számának csökkentése mellett növelje a jótékony baktériumok számát, ezért olyan ételeket kell fogyasztani, amik ezeket az anyagokat (oligoszacharidok, raffinóz, asztachinóz, frukto-oligoszacharidok, oligofruktóz, alaktulóz és inulin) tartalmazzák. Ilyenek például a különböző hagymafélék, a zabpehely, csicsóka, burgonya és a legtöbb rostban gazdag zöldség. Az Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott anyagban ehhez hozzáteszik még, hogy kerüljük a „konzerveket, levesporokat, mártásporokat (…) tartósított élelmiszereket, margarinokat (közéjük értve az energiacsökkentetetteket is) és finomított étolajokat” – de hát ez nemcsak candidiázis esetén erősen javasolt, hanem úgy általában.

Ezeket ne!

A diétának elég sokféle változata terjedt el, a szigorúságuk és az engedélyezett tápanyagok különbözők. Mivel a megbízható tudományos kutatások hiányoznak a diéta hatékonyságát illetően, kellő számú, megfelelően dokumentált vizsgálati eredmény nincs.

A MDOSZ által kiadott anyag a kevésbé szigorú iskolához tartozik (viszont náluk feltételezhető, hogy nem ész nélkül tiltanak).

Ennél a megközelítésnél tilos: cukor, méz, finom lisztek, ecet, erjesztett ételek, banán, szőlő, citrusfélék, a különböző, gombával oltott tejtermékek (pl. kefír). Élesztőt tésztákba használhatunk, a sarjadzógombák (amilyen a candida is) 55 fok fölött néhány perc alatt elpusztulnak.

A legszigorúbb diétaváltozatok nem engedélyeznek semmit, amiben glutén van, semmilyen cukrot, gyümölcsöt (a cukortartalom miatt), tejterméket. De mivel ezek a diéták elég inkoherensek (a legtöbbjük például engedi a kefírt, noha azt logikusan nem lenne szabad), csak akkor kísérletezzünk velük, ha már minden csődöt mondott.

Miért működik?

Nem tudjuk, hogy biztosan működik-e, vannak arra utaló jelek, hogy megfelelő gyógyszeres kezelés mellett segíti annak hatékonyságát, de ezek az esetek anekdotikusak.

Miért fogyaszt: Most hagyjuk ezt, ez a diéta nem pont arra van, hogy fogyjunk, hiába terjedt el ebben a formában is.

Hétfő:
Reggeli: Fűszeres spenót fokhagymás joghurttal (pita nélkül), cukkinifrittata, tea
Ebéd: Csípős paradicsomleves, paté de campagne
Vacsora: Körtés-rozmaringos zellerpüré

Kedd:

Reggeli: 2 marék mandula
Ebéd: Régimódi nyúlpecsenye
Vacsora: Kacsamellsaláta

Firenzei pacal Forrás: Táfelspicc

Szerda:
Reggeli: Céklalé gyömbérrel
Ebéd: Firenzei pacal (trippa fiorentina)
Vacsora: Kacsamell tarlórépával

Csütörtök:
Reggeli: Gyömbéres répalé, tükörtojás hagymával
Ebéd: Csicsókakrémleves, Marchal-máj
Vacsora:
Fokhagymával sült téli zöldségek

Padlizsános saláta Forrás: Táfelspicc

Péntek:
Reggeli: Paradicsomos padlizsán
Ebéd: Jérce vaslábasban
Vacsora: Szívpörkölt, retek raita

Szombat:
Reggeli: Körömkocsonya, kávé
Ebéd: Cassoulet
Vacsora: Erdélyi töltike

Halászlé Forrás: Táfelspicc

Vasárnap:
Reggeli: Lágy tojás, kávé
Ebéd: Spárgaleves, báránymáj friss füvekkel
Vacsora: Halászlé