A legdivatosabb diéta praktikus oldala

Nyershúsfogyasztás, tigris marcangol egy húsdarabot egy német állatkertben
Vágólapra másolva!
Új diétás sorozatunkban közismert fogyókúrákhoz állítunk össze egyhetes étrendet. Olyan étrendet, amit mi is megennénk, tehát igyekszünk a lehető legtöbb ízt és élvezetet tenni a szűk keretek közé, és amit kis változtatással a fogyókúrázó családja is fogyaszthat nyávogás nélkül. A második epizódban, az egyesek által istenített, mások által kárhoztatott paleó diétával foglalkozunk. 
Vágólapra másolva!

„Ha a paleóról lehántunk minden ideológiát, magyarázatot, az egyáltalán nem ritka (néhol talán jogos, de a vehemenciát tekintve mindenképpen túlzott) orvosellenességet; nem foglalkozunk problémás evolúciós magyarázattal, és pusztán a makronutriensek szempontjából vizsgáljuk a diétát, akkor egy állati fehérjében, rostban és zsírban gazdag, szénhidrátban alacsony diétát találunk. Finomított ételek, cukor és gabona nélkül - tehát tulajdonképpen egyáltalán nem olyan forradalmi a dolog, mint ahogyan azt sokan a hirdetői között szeretik sulykolni” – írtuk korábban a különféle diétákat bemutató sorozatunkban, de akkor nem adtunk hozzá részletes, bárki által követhető menüt. Most adunk.

Mi a baj a paleóval?

Leszámítva azt a szektás hangulatot, ami mind követői, mind ellenzői oldalról körülveszi, az egyetlen igazi baj az, hogy elég költséges. Ha valaki tartani szeretné magát a diétához, és húsból kizárólag szabadtartott, biotakarmánnyal tápláltat, netán vadat vesz, zöldségből is biót, valamint jó sok olajos magvat (biót), akkor nem biztos, hogy ki fog tartani a kosztpénz a hónap végéig.

Amit a legtöbbször szeretnek a paleósok szemére vetni, hogy nem is azt eszik, amit a paleolit kori elődeink, az igaz. Valóban nem kisméretű vadállatokat, mókust, patkányt esznek, vagy olyan zöldségeket és gyümölcsöket (pontosabban gyökereket és egyéb növényrészeket), amiknek sem az íze, sem a tápértéke nem hasonlít a maihoz. Nem esznek békát, bogarakat, és bármit, ami mozog, és hús van a csontjain. Viszont a paleolit diétázókon ezt számon kérni nagyjából olyan, mintha a fegyencedzést folytatókon azt kérnénk számon, hogy miért nem vonulnak be a sittre, ha fegyencedzeni akarnak.

Ráadásul a paleolit diétának rengeteg ága van, az egészen hardcore, ortodox követőkig (akik lehet, hogy békát is esznek), az olyanokon keresztül, akik szerint a növényi résznek főként gyümölcsökből kell állnia, egészen az olyanokig, akik szerint megengedhető néhanapján egy kevés hüvelyes termény.

Ha mindenképpen egy használható, követhető, de mégis szigorú paleó diétát szeretnénk folytatni, a következőket kell kerülnünk:

  • búza, rizs, kukorica, kvinoa, amarant, köles, rizs, rozs, zab
  • hüvelyesek (a földimogyoró is hüvelyesnek számít!)
  • tej, tejtermék, finomított, jódozott só, finomított cukor, ipari étolaj
  • hús/tojás mehet, de csak az organikus, szabadtartott, vagy vad
  • édesítők

Miért fogyaszt?

Lehetne viccelődni azzal, hogy azért fogyaszt, mert itthon olyan rettenetesen nehéz és drága hosszú távon ez az étrend, hogy az emberek inkább nem esznek, de ez csak gonoszkodás lenne. Mint minden diétánál, a fogyás itt is azért történik meg, mert valaki kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit fölhasznál. Pont. Ebből persze következik az is, hogy ha valaki napi egy kiló mandulával próbál paleolit diétát folytatni, az semmiképpen sem fog lefogyni, sőt.

Hiba lenne azonban a paleolit diétát kizárólag a fogyás szempontjából megközelíteni. Legnagyobb részt a követői sem azért ragaszkodnak hozzá, mert egy hét alatt előbújt tőle a hatos csomag a hasfalat fedő zsír alól. Hanem azért, mert van pár olyan egészségi probléma, aminek igencsak jót tesz a finomított cukrok, a laktóz, a glutént tartalmazó szénhidrátok, vagy akár a hüvelyesek teljes mellőzése. Nyilvánvalóan nem ér föl egy kontrollált klinikai körülmények között lefolytatott, nagy mintán elvégzett, duplavak kísérlet tudományos hitelességével, de valóban rengeteg olyan volt beteg akad, akit ez az étrend gyógyított ki krónikus emésztőrendszeri, vagy egyéb betegségéből (pl. allergia). Ezeket figyelmen kívül hagyni éppen olyan beszűkült és szektás szemléletmód, mint kritikátlanul felülni az éppen 400 km/h sebességgel száguldó paleóvonatra.

1. nap

Reggeli: egy szelet mandulás szilvatorta (értelemszerűen azt a minimális mennyiségű cukrot is elhagyva belőle).

Régimódi nyúlpecsenye gyökérzöldségekkel. Forrás: Táfelspicc

Ebéd: régimódi nyúlpecsenye

Vacsora: zsidó tojás nyers zöldségekkel (sárgarépa, szárzeller, paprika)

2. nap

Cukkini frittata Forrás: Táfelspicc

Reggeli: cukkinis frittata

Ebéd: borscs

Vacsora: Gyümölcs

3. nap

Kesudiós bonbon Forrás: Táfelspicc

Reggeli: 3-4 szem kesudiós bonbon A kakaóporos hempergetést nyilván kihagyjuk, ez a mennyiség pedig bőven elég ebből a tömény édességből. (Van, aki kesudiót sem hajlandó enni, ő nyugodtan hagyjon ki egy reggelit, nem fog belehalni, volt olyan, hogy az ősember se reggelizett).

Cukkinisaláta Forrás: Táfelspicc

Ebéd: egy szelet steak cukkinisalátával

Vacsora: nizzai saláta

4. nap

Reggeli: 10 dkg mandula

Ebéd: halászlé (nyilván tészta nélkül)

Vacsora: padlizsánkrémleves kakukkfűvel

5. nap

Reggeli: gyümölcsök

Ebéd: ratatouille

Földicseresznyés spenótpesztó Forrás: Táfelspicc

Vacsora: mandulás pisztráng földicseresznyés spenótpesztóval

6. nap

Reggeli: citromos mandulatorta mákolajjal

Firenzei pacal, itt pirítóson tálalva Forrás: Origo

Ebéd: csípős paradicsomleves, firenzei pacal

Vacsora: birsalmás csirke

7. nap

Reggeli: padlizsánkrém friss zöldségekkel

Szőlős zöldsaláta Forrás: Táfelspicc

Ebéd: bőrén sült hal szőlős zöldsalátával

Vacsora: padlizsánkrémes saláta

Padlizsánkrémes saláta Forrás: Táfelspicc

Az előző részek tartalmából: