Hiába sok az éhező, pazarlunk

ÖHU, szemét, hulladékbiznisz, Egy munkás műanyag hulladékot válogat a Fe-Group Invest Zrt. X. kerületi, szelektív hulladékot feldolgozó telepén
Vágólapra másolva!
Budapesten tartották a 33. Élelmezési világnap sajtótájékoztatóját, melyen a fenntartható, jól működő élelmezési rendszerek fontosságára hívták fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

"A célunk egyértelmű: meg kell szüntetnünk az éhezést" - mondta Tony Alonzi, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője az eseményen.

Pontosan ezért van szükség minél több fenntartható rendszer kiépítésére: azok ugyanis hatékonyak. "Minden csepp vízből, minden darab termőföldből, minden szemernyi műtrágyából és minden percnyi emberi munkából a legtöbb élelmiszert előállítva forrásokat lehet megtakarítani a jövőnek, és fenntarthatóbbá tehető a rendszer" - mondta Alonzi.

Az eseményen Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, a 2013-ban elindított Mintamenza programmal lehetőség nyílt arra, hogy a közétkeztetésben helyet kapjanak a helyben termelt, jó minőségű termékek.

Poprády megemlítette, hogy Magyarországon az élelmiszer-hulladék mennyisége meghaladja az évi 1,8 millió tonnát, a háztartások esetében az élelmiszer-hulladék egy főre vetített értéke körülbelül 40 kilogrammot tesz ki évente. Az élelmiszer-pazarlás a gazdasági veszteség mellett morálisan is elfogadhatatlan az éhezők és mélyszegénységben élők miatt, a tárca kiemelten kezeli az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségét.

Térfy Anna, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta: az idén nyolcadik alkalommal indítják el az adománykonvojt, amely 15 magyarországi vállalat felajánlásából 60 tonna, 50 millió forint értékű élelmiszer-adományt juttat el a következő hetekben civil szervezetek segítségével az ország ötezer rászoruló családja részére. A megmentett és szétosztott élelmiszer mennyisége az elmúlt évben ezer tonnára nőtt, értéke pedig meghaladja az egymilliárd forintot, ami 50 százalékkal több az előző évhez képest.