A Négy Mancs magyar gazdákat zaklat

kacsák és libák, kacsa, liba, máj
Vágólapra másolva!
A Négy Mancs nemzetközi állatjóléti szervezet felszólította a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy ne bojkottálja tovább a liba- és kacsatermelőkkel kialakított önkéntes, nemzetközi állatbarát együttműködést.    
Vágólapra másolva!

A szervezet keddi tájékoztatása szerint a múlt héten a minisztérium a liba- és kacsatermelő gazdák zaklatásával vádolta meg az állatvédő szervezetet.


Forrás: AFP/Remy Gabalda

"Igazság szerint a minisztérium zaklat minket és azokat a baráti termelőket, akik évekkel korábban önkéntesen felhagytak a libák és kacsák élve tépésével és kényszertömésével. Ezek a gazdák a magyar termelők többségét teszik ki. Ezek után kit véd a minisztérium? Azon keveseket, akik még mindig a számos európai országban már betiltott kegyetlen módszereket alkalmazzák? Mégis miért?" - idézi a közlemény Gabriel Paunt, a Négy Mancs nemzetközi kampánykoordinátorát.


A Négy Mancs szerint a kényszertömés, a ketreces tartás és az élő állatok tépésének felszámolására irányuló kampányuk az európai fogyasztók igényeit követi. Ők ugyanis nem akarnak ilyen praktikákból származó húst és pelyhet vásárolni - állítják a közleményben. 


Emlékeztetnek arra, hogy a szervezet már évekkel ezelőtt létrehozta "pozitív listáját" annak érdekében, hogy ezek a vásárlók megtalálják az állatbarát módon előállított termékeket, amelyet a szupermarketek használnak is beszerzéseik során. Magyar termelők százai kötelezték el magukat, és biztosítottak teljes átláthatóságot annak igazolására, hogy felhagytak a kényszertöméssel és az élve tépéssel - mutatnak rá.


"Mivel Magyarország Európa egyik vezető liba- és kacsapehely előállítója, és a jó minőségű pehely iránti kereslet növekszik, azzal számolunk, hogy a közeljövőben minden magyar termelő le fog állni az állatok élve tépésével. Abban is bízunk, hogy a minisztérium felismeri, hogy milyen lehetőségek rejlenek a jobb minőségű, állatbarát termékek növekvő piacában, és támogatni fogja a folyamatokat" - tartalmazza a közlemény.


A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a múlt héten adott ki közleményt, miután arról értesült, hogy aktivisták a magyar libatenyésztőket zaklatják. Ebben arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy a magyarországi gazdálkodóknak nincsen semmilyen tájékoztatási kötelezettségük a Négy Mancs nevű szervezet felé. A gazdálkodók nem kötelesek az aktivistákat szóban vagy írásban tájékoztatni, a telepeikre őket beengedni, valamint kép- és hangfelvételek készítéséhez hozzájárulni - írta a VM.


A tárca jelezte azt is: az állatvédő szervezet olyan minőségbiztosítási és tájékoztatási rendszert működtet, amely sem a magyar, sem az európai uniós jogszabályoknak nem felel meg. Az osztrák szervezet tevékenységével már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak - emlékeztet a VM. A tárca szerint a Négy Mancs alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál. Az alapítvány ellen jelenleg több kártérítési per van folyamatban Magyarországon.