Forró teával és csilivel hűtsük magunkat

Forró italok a kénikulában, egy férfi teát készít a sivatagban Egyiptomban
Vágólapra másolva!
A hőségben a jéghideg víz ugyan jobban esik rövid távon, de bizonyos körülmények között a forró italok, mint például a különböző teák, jobban hűtik a testet. 
Vágólapra másolva!

Az emberi test ideális üzemi hőmérséklete a 36 Celsius-fok körül van. Ha ennél valami miatt (például láz, komolyabb testmozgás, nagy meleg) tartósan akár pár fokkal is magasabbra emelkedik, az komolyan károsítja a szervezet sejtjeit (egyebek mellett ezért szokták a nagyon magas, negyven fok fölötti lázat minden lehetséges eszközzel csökkenteni).

Mivel nem babra megy a játék, a szervezetnek nagyon érzékeny és hatékony riasztó- és hűtőrendszere alakult ki a hőkárosodás kivédésére. A nyelvben és az emésztőrendszer felső részében nagy számban megtalálható TRPV-1 receptorok feladata, hogy hő hatására jelezzenek az agynak, ami aztán szépen aktiválja az izzadságmirigyeket, és elkezd keményen verejtéket kiválasztani.

Egy férfi teát készít a sivatagban Egyiptomban. Forrás: AFP/Hemis.fr


Csapjuk be a testünket

Amikor forró italt iszunk, pontosan ezt a nagyon érzékeny rendszert csapjuk be. Mivel a receptorok nagy része a száj és a nyelőcső tájékán, illetve a gyomorban található, már pár korty meleg ital is elegendő ahhoz, hogy beindítsa a test válaszreakcióját - ami akkor is komoly izzadást eredményez, ha csak keveset iszunk. A tea, vagy más meleg ital a gyomorba jutva megemeli a testhőt, az erre válaszként kiválasztott izzadság párolog, a párolgás pedig hőt von el a szervezettől, ami középtávon hűsítőleg hat (ha vizes törülközőt csavarunk a fejünkre, az is a párolgás miatt hűt).

Ezeket a receptorokat nem csak forró italokkal csaphatjuk be. A TRPV-1 receptorok a csípős paprikában levő kapszaicinre is ugyanúgy reagálnak, mint a forró dolgokra, és beindítják az izzadást - Peter McNaughton Cambridge-i neurobiológus professzor ezzel magyarázza a melegebb égövi népek (pl. Kína déli tartományai, Thaiföld, India) vonzódását a csípős ételekhez.

Noha a hideg, jeges italok és ételek sokkal jobban esnek nagy melegben, az imént vázolt mechanizmus miatt pontosan az ellenkező hatást érjük el. A hőmérséklet-csökkenés miatt a receptorok nem jeleznek az agynak, a hideg hatására a bőrfelszín közelében található hajszálerek összeszűkülnek, és csökken a párologtatás. "A hideg italok, mivel a test tömegéhez képest nagyon kis mennyiséget jelentenek, csak pillanatnyi enyhülést hoznak, középtávon csak a negatív hatásuk érződik" - mondja McNaughton.

Nehezített pálya

Igen ám, csak a dolog nem ilyen egyszerű. Az izzadás ugyanis csak akkor tudja kellőképpen hűteni a testet, ha van elég szabad terület a párologtatásra. Ha az izzadság nem tud olyan gyorsan elpárologni (mert nagyon párás a levegő, vagy túl sok ruha van rajtunk), mint amilyen ütemben a test kiválasztja, nem lesz hatékony a hűtés, és könnyen abban a kellemetlen állapotban találhatjuk magunkat, hogy mindenünkről csorog az izzadság.

Éppen ezért az ital mellett nagyon fontos a jól szellőző, laza szövésű ruha (vagy semennyi ruha, bár ezt sajnos nem sok helyen tudjuk megoldani) és forró tea ideális választás. Nem véletlen, hogy a különösen meleg helyeken az emberek bő szabású, laza ingeket és vékony vászonnadrágokat viselnek - ezen keresztül könnyebben párolog a hő, és ha akad egy kis szellő, azt remekül lehet hasznosítani a párologtatáshoz (éppen ezért az otthoni izzadás ideális társa a ventilátor).

Forró tippek, amik hűtenek: