A tökéletes panna cotta

panna cotta
Vágólapra másolva!
Semmi sem köríti jobban a most éppen szezonális erdei gyümölcsöket, mint egy panna cotta. De hány gramm zselatin kell bele, hogy még ne essen szét, de már egyben maradjon? Hat panna cotta, hat óra és meg is kaptuk a választ.
Vágólapra másolva!

125 grammos panna cottákat készítettünk, de az arányokat most itt 1 liter tejszínre adjuk meg, mi is abból számoltuk vissza.

1. Egy alaprecept aránya, amit már ismerünk, és eléggé biztonsági arány, kicsit túl fix állagot eredményez, de ez a zselatinmennyiség még nem teszi remegős és keménnyé a pannát. Ez az arány 1 liter 30%-os tejszínhez, 2 rúd vanília kikapart magjaihoz és 300 g cukorhoz (ez lehet kevesebb) 17,5 g zselatint használ. Ennek a zselatinnak a mennyiségét csökkentettük fokozatosan a következő öt panna cottában.
2. 15 g
3. 12,5 g
4. 10 g
5. 7,5 g
6. 5 g

A végeredmény

A 125 mililiteres kiszerelésben (ez egy kellemes adag, kevés gyümölccsel körítve bőven elég ennyi ebből a tömény édességből) a 4. számú panna cotta adta azt az eredményt, ami éppenhogy egyben borul ki (hasznos tipp: mielőtt kiborítják, mártsák 3 másodpercre lobogó vízbe a formát, szebben fog kicsúszni) a formából, de ha túl keményen koppantjuk le a tányért az asztalra, vagy hozzáérünk a villával, bizony szétomlik, ahogy a képen is látszik. A 6. teljesen szétfolyt, az 5. versenyző pohárból kanalazható panna cottának tökéletes lenne, a többiek viszont nem voltak elég omlósak.

A győztes panna, a négyes. Forrás: Táfelspiccc

Nagyobb méretű adag esetén elképzelhető, hogy más arány a tökéletes, de mivel sok embernek sok panna cottát már régen danettes pohárban készít minden élelmes háziasszony, mi is megmaradhatunk a 125 ml-es kiszerelésnél.

Forrás: Táfelspiccc