Amire egyáltalán nem használjuk, pedig a világon mindenütt máshol ez az elsődleges feladata: halak mellé pesztónak, fűszernek. Ez azért lehet, mert eleve nem eszünk elég halat, de aki mégis képes ilyesmire, próbálja egyszer kaporral fűszerezni, sőt, korhely halászlében is remekül elfér.
Kapros pesztó (a receptben leves mellé adjuk, ez ne tévesszen meg senkit)
Gravad lax
Kapros füstöltlazac-krém
Kapros lazaccarpaccio
Kapros marinált lazac
Répaleves kaporpesztóval
A kapor szépen illik édeskés ízekhez, ezért a répával is jól mennek egymáshoz. Itt egy krémlevest ízesít kaporpesztó, amit akár halhoz is feladhatnak. Recept itt.
Kapros krumplisaláta
Egy egyszerű krumplisalátához is rengeteget ad a kapor. Recept itt.
Halhoz tökéletes köret: kapros-pisztáciás rizs
Ha már az előbb említettük a halat, akkor adunk hozzá egy tökéletes rizst is, amelyben kapor van. És pisztácia. És rengeteg vaj. Recept itt.
És egy extra tészta, a kapros-túrós pite vonalán továbbhaladva: kapros-mascarponés tagliatelle lazaccal.
És a klasszikusok: