Kapor, máshogy

kapros burgonyasaláta
Vágólapra másolva!
A kapor, bár talán kevésbé megosztó zöldfűszer, mint a koriander, és hazánkban őshonos, sőt a hazai gasztrokultúra szerves része, mégsem készítjük elég sokféleképpen. Csak kovászos uborka, kapormártás és kapros-túrós lepény létezik a magyarnak, holott a kapor tud mást is.
Vágólapra másolva!

Amire egyáltalán nem használjuk, pedig a világon mindenütt máshol ez az elsődleges feladata: halak mellé pesztónak, fűszernek. Ez azért lehet, mert eleve nem eszünk elég halat, de aki mégis képes ilyesmire, próbálja egyszer kaporral fűszerezni, sőt, korhely halászlében is remekül elfér.

Kapros pesztó (a receptben leves mellé adjuk, ez ne tévesszen meg senkit)
Gravad lax
Kapros füstöltlazac-krém
Kapros lazaccarpaccio
Kapros marinált lazac

Répaleves kaporpesztóval Forrás: Táfelspicc

Répaleves kaporpesztóval

A kapor szépen illik édeskés ízekhez, ezért a répával is jól mennek egymáshoz. Itt egy krémlevest ízesít kaporpesztó, amit akár halhoz is feladhatnak. Recept itt.

Kapros burgonyasaláta Forrás: Táfelspicc

Kapros krumplisaláta
Egy egyszerű krumplisalátához is rengeteget ad a kapor. Recept itt.

Kapros-pisztáciás rizs Forrás: Táfelspicc

Halhoz tökéletes köret: kapros-pisztáciás rizs

Ha már az előbb említettük a halat, akkor adunk hozzá egy tökéletes rizst is, amelyben kapor van. És pisztácia. És rengeteg vaj. Recept itt.

Kapros-lazacos tagliatelle Forrás: Táfelspicc

És egy extra tészta, a kapros-túrós pite vonalán továbbhaladva: kapros-mascarponés tagliatelle lazaccal.

És a klasszikusok:

Kapormártás
Kapros-túrós pite
Kovászos uborka