Minek aszaljak sárgabarackot?

Barack szárítás, sárgabarack
Vágólapra másolva!
Az aszalt sárgabarack már minden éjjel-nappaliban megtalálható, de aki evett már érett barackból, kezeletlenül szárított, és állati csúnya házi változatot, az soha, de soha többet nem fog a kén-dioxiddal kezelt élénksárga barackhoz nyúlni. Ráadásul a napon aszalás ingyenes, és pont most őrült napsütés van a még érő sárgabarackkal egy időben. Semmi se tarthat vissza minket.
Vágólapra másolva!
Aszalódás a gangon. Forrás: Táfelspicc

A feladat rendkívül bonyolult, a félbevágott és kimagozott barackokat a bőrös felükkel lefelé sütőpapírral kibélelt sütőlemezekre helyezem, és kirakom a napra. Belvárosban a bogarak nem sokat zavarnak, ahol igen, ott egy szúnyogháló, gézkendő segít távol tartani őket.

35-40 fokban a tűző napra kirakott barackok kb. 24 (nettó napon töltött idő) óra alatt aszalódnak össze. Ha tartósítják, ki kell figyelni azt a pillanatot, amikor a barack még rugalmas, de már elvesztette víztartalmának nagy részét. Akkor jól szellőző helyen egy vászonzacskóban eláll egész télen.

A végeredmény ronda lesz.

Balra házilag, napon aszalt sárgabarack, jobbra egy kén-dioxiddal kezelt bolti, nagyjából azonos aszaltsági fokozatban. Forrás: Táfelspicc

Ízben, még akkor is, ha már rég tiszta erőből lenyomtuk a szívünkben hőzöngő biohippit, a házi sokkal intenzívebb, finomabb volt. Összehúzta a szánkat a tömény barackkivonat, és az állaga is sokkal kevésbé volt homogén (ami valószínűleg hosszú távú tárolás esetén gondot okozhat). A bolti sokkal semlegesebb és jellegtelenebb volt.

A házit hazai, ismerős kertjéből levert, tökéletesen érett barackból készítettük, a kén-dioxiddal kezelt (antioxidáns, a barack bebarnulását akadályozza meg) bolti barack származási helye Törökország, ami jellemző (a kén-dioxidos kezelés és a török származás is) más aszalt gyümölcsökre is, és a különbséget ez is adhatja, hiszen egy aszalt gyümölcsben az ízek végtelenül koncentrálódnak, tehát ami finom, az bizony szuperfinom lesz, ami pedig éretlen vagy érdektelen, abban ez sokszorozódik. Még egy érv a házi aszalás mellett.

És ne feledkezzünk meg a félig aszalt barackokban rejlő csodálatos lehetőségekről sem. Hat-hét óra után kóstolják meg a száradó barackot, és meg fognak döbbeni, milyen mértékben koncentrálódott illatos karaktere, amelyet mind egy szálig át fog vinni a belőle készült édességbe is, ami lényegében bármi lehet, amibe friss gyümölcsöt raknának, de adhatják akár egy gombóc vaníliafagylalt mellé is, pár csepp balzsamecettel megspriccelve.