Az okos asszony vegetája?

Házi vegeta
Vágólapra másolva!
A mai harmincas generáció jól eltanulta szüleitől az eszement vegetázást, ezért nem tud nagy részük egy jó levest, vagy egy még jobb rizst főzni, mert szórja bele az egyenízt. Élet a vegeta után és egy vegetapótlék, ha már muszáj.
Vágólapra másolva!
Még szép is. Forrás: Táfelspicc

Nehéz leszakadni a megszokásról, pláne ha anya is úgy csinálta, ezért a nyelvünk hívja és minden ételben lélekszakadva keresi a vegeta és a leveskockák intenzív ízét. Nagyon nehéz leszokni, sokaknak nem is sikerül.

Levesek, raguk és pörköltek, burgonyafőzelék, paprikás krumpli, rizottó, eddig ezekbe láttuk barátnőinket vegetát szórni, és ezeket jelölték meg ismerőseink is, mint az ízesítőkockák és a vegeta elsődleges célételeit, pedig mindegyiknek, sőt akár a jó minőségű főtt rizs fűszerei is legfeljebb a bors, esetleg más fűszernövény, fűszerpaprika és a bouquet garni, vagy még ennyi se. Vagy egy pohár kiváló bor. Slussz. Azok valók bele. Azoktól lesz az étel harmonikus, az alapanyagot is érvényesülni hagyó szép étel, nem pedig egyenízű valami.

Egy mindig ugyanolyan, de igazán sehova sem illő zöldségkatyvasszal jó eséllyel elnyomjuk, összezavarjuk, nem pedig kiemeljük az ízeket. Persze aki ezt az egyenízt szokta meg, az azt hiszi neki az kell, de az élet túl rövid ahhoz, hogy megszokásaink szűk kis komfortzónájában toporogjunk körbe-körbe és ugyanazt az ízt érezzük abban a kis időben, amit már nem anyu tesz elénk, hanem van választásunk.

A zöldségekből és fűszerekből készített fűszerkeverék attól még biztos nem hülyeség, sőt, jól elkészítve és jó helyen használva képviselhet hozzáadott értéket. Azt pontosan nem tudjuk hol, legfeljebb a fűszerkeverékbe használt zöldségeket eleve tartalmazó ételbe -zöldségleves- tudjuk elképzelni, de ha már rászoktak, és életük része, akkor inkább az alábbi receptet kövessék és használják, amikor úgy érzik, használni kell. Vagy vigyenek ajándékba egy üveggel anyukájuknak, ő már úgyse fog megváltozni, de ennek örülni fog.

De inkább jöjjenek le róla. Pár hónapig fura lesz, utána pedig előjönnek, és értelmet nyernek olyan varázslatok, mint a friss kakukkfű, a babérlevél, vagy a zöld rozmaring tiszta ízei, amik olyan egyértelműek és karakteresek, hogy képesek harmonizálni és kapcsolatba lépni más alapanyagok ízével, aminek alakítása remek móka. Sokkal remekebb, mint mindent meghinteni egy kis répával, zellerrel és kelkáposztával.

A házi vegetaszerűség, a kisebbik rossz

Nem kell szárítani, darálni, 15 perc alatt készen van és a pirítás alatt keletkező pörzsanyag még extrán finommá teszi. Ha sózzák, azt később vegyék figyelembe a használatkor, ahogy a receptben található olajat is.

  • 1 szál sárgarépa megtisztítva, lereszelve
  • 1 póréhagyma hosszában negyedelve, majd finomra szeletelve
  • 5 db zellerszár finomra szeletelve
  • 5 szál friss kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • étolaj

Nagy serpenyőbe egy kevés olajat öntök, azon magas lángon átforgatom a zöldségeket a fűszerekkel együtt. 5-6 percnél tovább nem sütöm, forrón sterilizált üvegbe töltöm és rögtön lezárom.