Finom az a lazac, vagy csak a marketingje jó?

Lazactenyésztés, Tenyésztett norvég lazacok egy francia szupermarketben
Vágólapra másolva!
Ha a tengeri halakra gondolunk, szinte biztos, hogy a lazac az elsők között jut eszünkbe. Az itthon lelkesen fogyasztott hekkhez vagy tőkehalhoz képest elegánsabbnak, nemesebbnek tartjuk. Olyan étel ő, amivel bármikor szívesen kényeztetjük magunkat. Ha megtehetjük. 
Vágólapra másolva!

Palotás Péter, a Budaörsi Halpiac alapítója azt mondja, a Magyarországra behozott frisshal-import hatvan százalékát a lazac teszi ki. A rajongás iránta ráadásul globális, bárhová megyünk a világban, ha láttak már halat, a lazacot is ismerni fogják. Hogy miért? Mert remek a PR-ja. "Amíg el nem kezdték nagyiparilag is tenyészteni, kulináris kuriózumnak számított, és az emberekben megmaradt róla ez a kép" - állítja Palotás. "A hal általános ismertsége a norvég halászati marketing elmúlt húszévnyi tevékenységének köszönhető" - teszi hozzá.

Forrás: AFP/Joel Saget

A norvégok és a lazac

Norvégia nyolcvanháromezer kilométer hosszú partszakaszán több mint kétszáz fajta hal él, az atlanti lazac mégis mindig kiemelkedő szerepet töltött be az ország halászatában. Annyira, hogy még a mitológiában is felbukkan. Odin fia, Loki, a cselszövő, lazac képében próbált menekülni apja elől. Nem jött be neki, a főisten a farkánál fogva elkapta. Azóta lapos a lazac farka.

A hatvanas évek környékén a norvég halászat visszaesett, a lazacállomány ritkult, így a norvégok a hetvenes évek elején belekezdtek a tenyésztésébe. Hamar világossá vált, hogy ez remek üzlet, a lazacfarmok gyorsan szaporodtak, mára az atlanti lazac az ország egyik legjelentősebb tengeri terménye, ez teszi ki a halexport negyvenkét százalékát. 2011-ben Norvégia több mint egymillió tonna lazacot termelt.

Lazacfarm Franciaország északnyugati részén Forrás: AFP/Charly Triballeau

A lazactenyésztés története tehát alig néhány évtizedes, ám ezalatt a norvégok elérték, hogy az atlanti lazac mindenhol a világon menőnek számítson. Olyan menőnek, hogy a még a Bocuse d'Or nevű rangos szakácsverseny egyik fő alapanyaga is volt 2009-ben. A halmarketing hatékonysága annak köszönhető, hogy a termelők a kezdetektől fogva közös érdekvédelmi szervezetbe tömörültek, amely a mai napig szorosan együttműködik az állami szervekkel, és az országon kívül is is segíti a tenyésztőket.

"Hiszünk abban, hogy a világ legjobb tengeri eledelei Norvégiából jönnek, és azt szeretnénk elérni, hogy ezt mindenki ugyanígy gondolja" - olvasható a Norwegian Seafood Council, azaz a Norvég Tengeri Ételek Tanácsa honlapján. A 150 országban aktív szervezet feladatai közé tartozik, hogy újabb partnerek és piacok felkutatásával segítse a haltermelők exportját, valamint folyamatosan a norvég hal jó hírét keltse. A tanács évente körülbelül ötszáz marketingprojektet bonyolít különböző országokban. 2011-ben 875 millió forintnak megfelelő összeget költött az orosz, 1,2 milliárd forintot a francia piac meghódítására (igaz, itt nemcsak a lazacot, hanem a pisztrángot és a heringet is népszerűsítették), miközben Spanyolországban az anyukáknak forgatott reklámfilmek regéltek a norvég hal jótékony hatásáról. Az erőfeszítéseknek meg is van a gyümölcse, a tanács jelentése szerint a norvég lazacexport folyamatosan növekszik.

Szaporítómedencék Norvégiában Forrás: AFP/Photononstop/Hinrich Baesemann

Akár az ipari disznó

Legyen az csirke, marha vagy sertés, az aktuális gasztrotrend szerint igazán jó hús a szabadon tartott, természetes ütemben nevelt, minőségi táppal etetett, boldog állatból lesz. A rajongott lazac a kritériumok közül legfeljebb egynek felel meg.

A hal természetes körülmények között tíz évig is elél, az első éveit folyókban tölti, a következő egy-négy évét a tengerben, majd ivarérett korában visszatér ívni az édesvízbe. A tenyészetekben a lazacok három és fél évesen már elérik a vágósúlyt, mesterségesen keltetik, édesvízi tankokban nevelik, 10 dekásan a farmokra szállítják őket. A telepeket általában szélvédett, nyugodt vizű norvég fjordokban építik fel, a lazac ugyanis rossz időben tengeribeteg lesz. Nagyon érzékeny a vízfrissességre és az oxigénmennyiségre is, ráadásul különböző életszakaszaiban más a hőmérséklet-, a só- és fényigénye, így a növekedés folyamatát kamerákkal, érzékelőkkel ellátott bonyolult informatikai rendszer szabályozza. Ezek segítségével történik a táp adagolása is.

A lazac ragadozó, így a táp emberi fogyasztásra alkalmatlan halból készül, méghozzá jó sokból. Mivel a farmon nevelt állatnak nincs sokkal több mozgástere, mint egy hipermarket akváriumában várakozó pontynak, a betegségek megelőzésére különösen figyelniük kell a tenyésztőknek. Meg is kapják a halak az oltásaikat, ahogy a telepre érkeznek.

Mégis menő

Az ipari termelés ellenére a tenyésztett lazac nem rosszabb a vadnál. Csak más. A vadlazac teste izmosabb, ruganyosabb, a hús rostozatában kevesebb a zsír, az íze is kevésbé intenzív. A tenyésztett lazac íze markáns, köszönhetően a húsban lévő 12-13 százalékos zsírtartalomnak. Abban, hogy melyik a finomabb, a séfek között is vita van, az viszont biztos, hogy a tenyésztett lazacot nehezebb kiszárítani.

Palotás Péter szerint a tenyésztett lazac népszerűségéhez hozzájárul, hogy könnyen bontható, könnyen elkészíthető. Ha valaki mégis kipróbálná a vadat, az atlantit elfelejtheti, Európában már nem kapható. Rokonát, az alaszkai lazacot júliustól szeptember végéig be lehet szerezni.

Barnamedvék vadásznak vadon élő lazacokra Alaszkában Forrás: AFP/Photononstop/Harald Sund

Ha kedvet kapott a lazachoz, innen megtudhatja, hogyan lehet jól megsütni, itt pedig azt mutatjuk meg, hogy lehet ügyesen szétbontai egy egész lazacot.

További receptek lazaccal:

Lazac és sóska Forrás: Táfelspicc