Szusisuli 2. rész: Az alapfelszerelés

Szusi alapanyagok, sushi, szójaszósz, wasabi, rizs
Vágólapra másolva!
Gyarló módon folytatjuk a házi szusikészítést bemutató sorozatunkat. Mivel tökéletes szusit tíz Japánban töltött év után se tudnánk készíteni, nincsenek túlzott reményeink. Cserébe a hazai szusibárok szinvonalát meg-megkarmoljuk, sőt. Második rész: Az alapfelszerelés.
Vágólapra másolva!

Első rész: A szusirizs

A fontos dolgok. Forrás: Táfelspicc

A roló

A makitekeréshez szükség lesz erre a segédeszközre, amire én öt éve egy hurkapálcákból álló alátétet használok, mert ez volt kéznél, és így maradtam. Nagyobb delikátüzletekben lehet kapni lapos pálcákból álló rolót is, nekem ez a kerek pálcás jobban bevált, jobban tapad. A tekeréshez van, aki folpackkal bevonja a rolót, így az esetleg kihulló rizsszemek nem ragadnak be a pálcák közé. Ez csúszik és ronda is, elmosogatni egy rolót pedig nem olyan nagy feladat.

Lehet kapni makitekerő gépezeteket is, de szusit pont a feladatért készítünk otthon, így az ilyen mankók létezését nem tudjuk értelmezni, pláne nem kívánunk foglalkozni velük.

A szójaszósz

A szójaszósz fermentált szójabab, gabona, só és víz, ami rengeteg karakterben -egészen sűrűtől a lágy aranyszínűig, nagyon sóstól a szinte sótlanig-, minőségben, és különböző felhasználási céllal -ízesítésre, főzéshez, eltérő karakterű fogásokhoz, más szósz illik- kapható. A minőségi kategóriák szójaszószban a borhoz és kávéhoz hasonlóan a kommersztől egészen az organikus, kisszériás termékekig terjednek.

A japán szójaszószok jellemzően könnyebbek és édesebbek az itthon közismertebb kínaiakhoz képest, és vannak közöttük kifejezetten szusihoz ajánlott típusok. Értelemszerűen utóbbit kell keresni és megvásárolni.

A wasabi

Azaz vízitorma, a tormánál élesebb, frissebb ízű növény. A hazai választékban viszont rengeteg az édes, ízesítőkből, tormából és aromákból kikevert tubusos paszta, ezeket érdemes elkerülni. Por alakban itthon is lehet valódi vízitormát vásárolni, amelyet egy kevés vízzel tudnak pasztává alakítani. Szusi esetében mindenből, de wasabiból feltétlenül érdemes jó minőségűt vásárolni, mert íze, éles karaktere nagyon fontos eleme az élménynek.

Az ecetes gyömbér

Két falat között elengedhetetlen egy kis hajszálvékonyra szelt gyömbér, amely szintén többféle minőségben kapható itthon. Ezeket érdemes végigpróbálni, mert vannak kiejezetten erős és túl édes márkák is. Értelemszerűen ezekből is a minél természetesebb hozzávalókból készültek a jobbak.

Az algalap

A makikat összetartó és némi ízt is jelentő képlet, amit szárított algákból készítenek. Íze enyhén sós, nem kell tőle megijedni. Csak kis választékban kapható itthon, és ennek esetében is az árak követik a minőséget.