Firenzei pacal (Trippa fiorentina)

Firenzei pacal, táfelspicc
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 3 óra
Alapanyagok:

  • 1 kg pacal
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db sárgarépa
  • 1/2 liter alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 zellerszár
  • 30 dkg meghámozott paradicsom
  • 10 dkg parmezán
  • bors

A zöldségeket - a paradicsom kivételével- apró kockákra vágom és az olaj és vaj keverékén pát percig átsütöm, majd hozzáadom a pacalt (jellemzően előfőzöttet használnak, ez a recept is ahhoz igazodik). Eltávolítom a fokhagymát, felöntöm a borral, magas lángon hagyom elpárologni. Hozzáadom a paradicsomot, babérleveleket, sózom, borsozom, és felöntöm annyi alaplével ami éppen ellepi. Sűrűn megkeverem és ha kell, pótolom az elpárolgott levet. Forrón, finomra szeletelt parmezánnal megszórva tálalom.