Barackot az üvegekbe!

sárgabarack
Vágólapra másolva!
Nyakunkon a barackszezon, végre degeszre ehetjük magunkat friss őszivel, kajszival, nektarinnal, jöhetnek a barackos édességek, és ilyenkor kell gondolni a téli barack-ellátmányra is. Néhány ötlet a barack befőzésére.
Vágólapra másolva!

Sárgabarack Forrás: Táfelspicc

Persze az a legjobb, amikor a fáról szedjük le a naptól meleg sárgabarackot, de mivel ez ritkán jön össze, marad a piac, ahonnan diszperzites vödrökkel cipeljük haza a barackokat a lekvárhoz. Legalábbis nálunk ez a bevett szokás, aztán persze a befőzés közben betegre ehetjük magunkat barackkal, és közben ilyenkor arra is rájövök, hogy a kajszi az egyik legaranyosabb szó a magyar nyelvben. Kajsziból a leghíresebb a gönci fajta, az ebből készül pálinka egyike az eredettvédett magyar pálinkáknak, sőt, még fesztivált is rendeznek neki, idén július 12-14. között Boldogkőváralján.

Ha ilyen nagy mennyiségben használnak sárgabarackot, ne dobják ki a magokat, ha van rá lehetőségük, szárítsák ki: a feltört magban található barackmagból készíthetnek házi percipánt vagy marcipánt, fele-fele arányban keverve mandulával.

Barack lekvár Forrás: Táfelspicc

Dzsem

Bármelyik barackból érdemes kipróbálni a dzsemet, de a klasszikus, majdnem mindenki kedvence sárgabarackból készül, ebből egy könnyen, viszonylag kevés munkával elkészülő, bejáratott verziót készítettünk, nagymamák és anyukák jótanácsaival. Ha őszibarackból készítik, annak egészen virágra hajazó aromája miatt nyugodtan próbálják ki bazsalikommal, nagyon kevés gyömbérrel (nehogy szappanízű legyen), vagy akár őrölt korianderrel.

Barackdzsem

Barackbefőtt Forrás: Táfelspicc

Befőtt

Az őszibarackból készült befőttnél a legfőbb szempont, hogy ne szottyosodjanak meg a barackok, maradjon egy kis tartásuk, így nem főzzük sokáig, csak ameddig a tartósítás miatt szükséges. Hogy a barack íze domináljon, nem szükséges fűszert használni, de ha szeretnék feldobni, főzzenek a sziruphoz -mennyiségtől függően- vaníliát, szegfűszeget, de ha már mindenbe tennénk, itt is elfér egy-két reszelésnyi tonkabab.

Recept itt

Barackszörp Forrás: Táfelspicc

Szörp

A barackból szörpöt is lehet főzni, amit nem csak nyári hűsítőként, hanem ízesítőként is felhasználhatnak: próbálják ki fagylaltra, gyümölcsökre öntve, gyümölcsös tiramisut ízesítve vele.

Recept itt

További barackos receptek a Táfelspiccen: