Az új iPhone egy sütemény

Cronut
Vágólapra másolva!
A cronut nevű édesség még csak egy hónapja kapható New Yorkban, de aki megkóstolná, annak hajnalban kell a pékséghez mennie - és még így sem biztos, hogy jut belőle -, vagy nyolcszoros áron megveheti a feketepiacon. De mi ez a hiszti körülötte?
Vágólapra másolva!
A háztáji Cronut Forrás: Táfelspicc

Május 10-én mutatta be Dominique Ansel francia cukrász New Yorkban a cronutot, amelyet félig croissant-nak, félig fánknak (donut) lehet elképzelni. A hajtogatott tésztából korongot szúrnak, a közepét fánkmód kilyukasztják, és forró szőlőmagolajban kisütik. Ezután az oldalát cukorba hempergetik, krémmel töltik meg (minden hónapban más ízesítés, júniusban citromkrémes), majd cukormázzal díszítik. Ansel elmondása szerint a folyamat három napig tart, épp ezért naponta maximum 200 darabot készítenek összesen.

Mi ez a hiszti?

Azon túl, hogy naponta limitált mennyiséget készítenek, máshol nem lehet kapni cronutot, mivel Ansel levédette a terméket, így ezen a néven és ugyanilyen receptből készült édességet nem találnak. Persze az internet a jó barátunk ebben az esetben is, mivel rengeteg blogger kísérletezett ki saját receptet a fauxnuttól a kronutig, aki érzi magában a merészséget a hajtogatás, töltögetés és a hempergetés felé, hajrá, ehhez képest a macaron egy tejbegríz elkészítésének a nehézségével ér fel.

Ansel szerint a cronut csakis frissen jó, tehát az elkészítéstől számított 3-6 óra után veszít a minőségéből. A pékség reggel 8-kor nyit, aki 8.45-kor még a sorban áll, annak valószínűleg nem jut a süteményből. A nagy érdeklődés miatt a pékségnek az eredi hatról háromra kellett limitálnia a fejadagot.

A rápörgött New York-iak úgy kelnek reggelente, mint amikor új iPhone-t dobnak a piacra. Persze nem táboroznak le a pékség előtt hálózsákkal, viszont felbérelnek embereket, akik kiállják a sort, és megveszik helyettük a süteményt, amíg ők dolgoznak. Egyszerre croissant és egyszerre fánk, ez csak jó lehet, kívül ropog, belül lágy, és még krém is van benne. Valahogy így gondolkodhatnak azok is, akik képesek reggel ötkor, fél hatkor felkelni csak azért, hogy beálljanak a sorba, hogy jusson nekik a cronutból.

Nem is feltétlenül maguknak vásárolnak, a cronut már kezd státuszszimbólummá válni: egyes beszámolók szerint van, aki fontos ügyfelet, van, aki a főnökét akarja lenyűgözni, és persze vannak, akik 5-kor kelnek, hogy a barátnőjüknek vegyenek reggelire egy cronutot.

A háztáji cronut Forrás: Táfelspicc

Aki nem szeretné kiállni a sort, azok egyrészt felbérelhetnek valakit, másrészt a feketepiac felé is fordulhatnak: a környéken az eredetileg 5 dollárba kerülő cronutot a megfelelő emberektől 20 vagy akár 40 dollárért is megveheti az, aki nem érzi teljesnek az életét egy cukros, krémes fánk nélkül.

Bárki megsüti

Mi is kipróbáltuk, hogyan lehet hasonló fánkot készíteni gyorsan (nem három nap, hanem 15 perc alatt), és bár az eredetit nem kóstoltuk, az eredmény meglepően jó lett. Ehhez az egyszerűség és a hőség miatt kész leveles tésztát használtunk, amit kinyújtottunk 1,5 centi vastagra, kiszaggattuk, és az eredeti recepthez igazodva forró szőlőmagolajban aranybarnára sütöttük. Cukorba forgattuk, megkóstoltuk: olyan, mint amilyennek elképzeltük, ropogós, leveles, lágy, édes, de ha legközelebb készítjük, vajas citromkrémmel töltjük meg, mert eszméletlen jó lehet hozzá.

Ha van kedvük kipróbálni a teljes folyamatot, itt egy szuper croissant és egy levelestészta-recept, amelyek a bennük lévő élesztőtől valószínűleg még levegősebbek lesznek, közelebb az eredeti verzióhoz.