Itt van, megjött Bagaméri

fagyi alap papi
Vágólapra másolva!
Noha az időjárás nem feltétlenül jelzi, itt a fagyiszezon. Ezen felbuzdulva végigjártuk Budapesten és környékén a kézen-szájon forgó, jónak mondott fagyizókat, de ebbe a cikkbe csak azok kerültek, amiket érdemes meglátogatni.
Vágólapra másolva!
Vári cukrászda pultja Forrás: Táfelspicc

Bajnokok ligája

Jelenleg ők a legjobbak. Amit kóstoltunk, minden lenyűgöző volt, ezért nem rangsoroljuk őket, mert nem lenne igazságos.

Pataki cukrászda Forrás: Táfelspicc

Pataki Cukrászda
2030. Érd, Balatoni út 61.
Tel.: +3623 375 694
1 gombóc (5 dkg) 250 HUF

Ezt kóstoltuk: kókuszos-kukoricás-csilis, málnás-gyömbéres, meggyes-korianderes, sós karamell, sóskás banános, vilmoskörte

Melyiket érdemes ezek közül: A vilmoskörte kivételével mindegyiket, ebben a sorrendben.

Az érdi Pataki fagyiban annyira erős, hogy a legszívesebben azonnal köteleznénk őket egy fővárosi bolt megnyitására. Az ízek elsőre meghökkentőek, nem is a korianderes meggyes, vagy a gyömbéres málnás vagy a sós karamell, mert azokat azért nem olyan nehéz fejben helyretenni.

De például sosem gondoltuk volna, hogy a kókusz és az édes kukorica ennyire passzol egymáshoz, és ilyen finom fagyit ad (a csili pedig olyan halvány, hogy még a leggyengébb nyelvűeket sem fogja zavarni: leheletfinom jelzésként szerepel csak). A sóskás banán egy fokkal meredekebb, elismerjük, hogy az erősen véleményes kategória – szerintünk viszont az egyik legjobb megoldás az eléggé édes banánt savanyú sóskával földobni. Ha ez a Michelin Kalauz lenne, és a Michelin kalauz foglalkozna fagyival, két csillagot simán adnánk rá („nagyobb kitérőt is megér az élmény”), de az is lehet, hogy hármat.

Häagen Dazs Forrás: Táfelspicc

Häagen Dazs
1087. Kerepesi út 9. (Aréna Pláza, I. em)
Tel.: +361 455 0496

Egy adag (9 dkg) 900 HUF

Ezt kóstoltuk: málna sorbet, dulce de leche
Melyiket érdemes ezek közül: mindet

Kicsit vacilláltunk, hogy bevegyük-e a fagyizók versenyébe, mert hát mégis csak egy igazi amerikai franchise, de végül a módszertani szigorúságnál fontosabbnak tartottuk a jó fagyikat. Márpedig az amerikai lengyel bevándorlók által 1961-ben alapított, marketingcéllal belga hangzású névre keresztelt jégkrém nagyon jó.

Nem annyira jó, amennyire drága, viszont nem is annyira drága, amennyire első pillantásra tűnik: egy gombócot 900 forintért adnak a tábla szerint, ami rengeteg pénz, elismerjük. Ez a gombóc viszont két gombóc (egy gombóc itt 9 deka, ami nagyjából a duplája az átlagos hazai fagyi gombóc méretnek), tehát egy gombóc 450 forintra jön ki. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindkét általunk kóstolt fagyi ízre is és állagra is szuper volt, a málna kellemesen savanykás, a dulce de leche tejszínes, karamelles, és selymes, akkor…hát, egy gombóc 450-ért még akkor is sok, sajnos. Pont.

Vári cukrászda Forrás: Táfelspicc

Vári cukrászda
1162 Budapest,
 Szlovák u. 86. (Szlovák és Csömöri utca sarok)
Tel.: +361 402 1225

1 gombóc (4 dkg) 280 HUF

Ezt kóstoltuk: puncs, málna, homoktövis, cékla, citrom, lime

Melyiket érdemes ezek közül: Bármelyiket, bár a cékla és a homoktövis csak kemény játékosoknak fog bejönni

Elképesztően széles választék, lebilincselő kedvesség, és olyan puncsfagyi, amilyet évek óta nem ettünk sehol. De az is lehet, hogy soha. „Amikor eszel egy jó puncsot, és később az emlékezeted kiszínezi, sokkal finomabbra fogsz emlékezni. Na ez az az sokkal finomabb puncs, itt készítik.” – foglalta össze a tökéletes puncsélményt a szerkesztőség egyik tagja, és igaza volt, kellően narancsos-rumos, finoman tejszínes, mazsolás, nem tolakodó, de karakteres. Tényleg azonnal mennénk vissza enni még húsz gombóccal. Meg málnát is, ami szintén ez a kategória volt.

A kétféle citromnál külön említsük meg, hogy végre nem túl édes, nem túl vizes, ahogy a legtöbb helyen el szokás rontani. A cékla és a homoktövis pedig a cukor és tejszínmentes szortimentből kerül ki, amiből szintén van nagyon kellemes választék azoknak, akik nem ehetik ezeket a dolgokat. A cékla olyan édes és intenzív, amilyen egy cékla lenne egy tökéletes világban, a homoktövis pedig pont olyan savanyú és keserédes, amiért rajongói imádják. És amit mindenképpen meg kell még említeni: ha nem tudunk választani, vagy nem merünk bevállalni egy ízt, nyugodtan kérjünk egy kiskanál kóstolót belőle – bár a tündéri pultos kisasszony úgyis magától fölajánlja.

Gelarto Rosa Forrás: Táfelspicc

Gelarto Rosa
1051. Szent István tér 3.
Tel.: +3670 930 2217

Kis adag (7,5 dkg) – 2 íz: 450 HUF
Közepes adag (10 dkg) – 3 íz: 550 HUF
Nagy adag(12,5 dkg) – 4 íz: 650 HUF

Ezt kóstoltuk: mangó, erdei gyümölcs, bazsalikomos citrom, eper

Ezt érdemes: Ezeket nyugodtan, de különösen a bazsalikomos citromot és a mangót

Álrusztikus, jópofáskodó enteriőr, egyenjelmezbe öltöztetett lányok (akik – mellesleg - roppant kedvesek), és minden fagyit kézzel, lapáttal formáznak virágformájúra, hát ebből sok jó nem sülhet ki. Valóban nem, csak a legjobb fagyizó a belvárosban, jó reggelt kívánunk. Ha valakinek a kellemesen fanyar, intenzív ízű, nagyon jó állagú fagyik jönnek be, akkor teljesen fölösleges bármi mással kísérleteznie, nem talál olyan helyet, ahol ilyen jó fagyit kap, és nem kell hozzá autóba ülni. Ha a közepes adagot nézzük, ami súlyra két nagyobb gombócnak felel meg, akkor egy gombóc 275 forintra jön ki, ami még bőven a 300-as lélektani határon innen van.

Auguszt cukrászda Forrás: Táfelspicc

Elismerés illeti még

Külön kis bekezdést, két saroknál nagyobb kerülőt nem érdemelnek, de ha pont arra visz utunk, nyugodtan ugorjunk be egy gombócra. A Váci desszertszalon (1 gombóc 5 dkg, 240 HUF) csokija különösen erős, határozott, keserű, az állaga ideálisan kemény, a vanília édes, tojásos, tejszínes, a málna túl édes, de mindhárom ízben jégdarabok voltak.

A Fény utcai Auguszt (egy gombóc 5 dkg, 250 HUF) epre említésre méltó, a puncs szintén finom, bár egy fokkal halványabb, mint a Vári cukrászdáé, ezeket mindenképpen ajánljuk.

A sokak által kedvelt csaba utcai Arigiana Gelatit is idevehetjük még, bár az ő fagyijaik kivétel nélkül túlságosan édesek. És ahol a citromfagyit túlcukrozzák, ott apu szigorúan összeráncolt szemöldöke leszünk, hiába nagy olasz gelatózás, lapáttal kenés, meg olívaolajas pisztácia.