A paprikák királya, császára és istene

Ecetes chipotle
Vágólapra másolva!
Van, aki a habaneróra esküszik, mások a cserkót tartják a legjobbnak, de aki evett már ecetes chipotlét, pláne chipotlelekvárt, átáll erre a füstös és bordó oldalra. Pedig a chipotle nem is egy paprikafajta. 
Vágólapra másolva!

A chipotle (ejtsd: csipotle) a különös hangzású és pár szó megismerése után biztosan felismerhető nahuatl (az aztékok ma is élő nyelve) nyelvből ered, jelentése füstölt paprika.

Ecetes chipotle Forrás: Táfelspicc

Méghozzá füstölt jalapeno paprika.

Zöldből piros

A zöld jalapenóból úgy lesz piros szárított és füstölt paprika, hogy a termést egészen a pirosra érésig, összeszikkadásig a növényen hagyják, majd ebben az állapotban füstölik fel. A chipotle így nemcsak édes paprikaaromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem kellemes, egészen enyhe füstösséget is.

Csípőssége haladó csilifogyasztónak baráti, de nem enyhe, a Scoville-skálán a mezőny alsó harmadában található.

Felhasználási területek

Mivel a jalapeno vérbeli mexikói paprika, a chipotle is a mexikói konyha jellegzetes és rendkívül fontos alapanyaga. Elsősorban szószokba használják, ebben a formában itthon is megvásárolható, de ha most ismerkednek vele, akkor a chipotle en adobo néven futó terméket érdemes keresni, amelyben a paprikát paradicsomos-fűszeres mártásban főzik puhára. Interneten minden formában kapható, rendelhető, itthon nagyobb delikátüzletekben érdemes keresni.

A paprika kapható itthon is szárított formában, de ha Mexikóban járnak, feltétlenül hozzanak pár zacskóval, mert egy üveg ecetes chipotle emlékezetessé tehet akár egy egész nyarat, nem csak egy-egy grillezést. Kibontásának hírét várják a barátok, és az utolsó üveg ecetest megkapni mindennél nagyobb megtiszteltetés.

Elkészíteni egyszerű. A száraz paprikákhoz vegyenek darabonként két gerezd megtisztított fokhagymát, tömjék egy befőttesüvegbe őket jó szorosan, toljanak melléjük fekete borsot, babérlevelet, majd színültig töltsék fel almaecettel. Két hónapot kell érlelni. Hőkezelni, hűteni felbontás után se kell, de lehet. Sült húsok mellé pillanatnyilag nem tudunk semmit, ami jobb lenne. A kísérő fokhagymák egyenesen eszelősek.

A másik, alábbi receptjeinkhez is használható elkészítési mód a lekvár, vagy en adobo. A paprikákhoz kb. 5 darabonként 1 evőkanál cukrot karamellizálok, rádobom a paprikákat, felöntöm annyi paradicsomlével, amennyi ellepi, sózom, borsozom, és fedő alatt puhára főzöm. Aki pépesen szereti, távolítsa el a csumákat, és turmixolja bátran. Ha tárolni akarják, forrón töltsék sterilizált üvegekbe, és dunsztban hűtsék ki. Fűszervajnak, gyümölcsfagylaltok mellé, tejszínnel elkeverve, halhoz, húshoz, zöldségekhez, krémlevesekre pöttyintve egyaránt csodálatos.

Receptjeink chipotlével: