A medve nem játék, a sör alkohol

aloholfogyasztás, sör, legenda sörfőzde
Vágólapra másolva!
Nehéz dolog úgy írni valamiről, hogy nem támaszkodhatunk tényekre, azok ugyanis, mintha nem is léteznének, mintha titkok lennének. Persze hivatkozási alap lehetne például Ken Follett: A katedrális című regénye, amiben a székesegyház építésekor úgy rendelkeznek: vizezzék fel a munkásoknak járó sört, mert nagyon meleg van, és nem lenne jó, ha lerészegednének.
Vágólapra másolva!

A férfiak többsége nyilvánvaló alkoholtartalma ellenére sem tartja alkoholnak a sört, sőt, nem egy férfitól hallottam már azt is, hogy a sörtől nem lehet berúgni. Igen, ezek a tények, nem az, hogy a sörben van alkohol. Aki sörözik, nem iszik, nem alkoholizál, az alkoholisták mind töményet isznak (szerintük), a sörhas nem a sörtől van, aki pedig a hatodik üveg előtt vizelni megy, egy puha pöcs, akkor is, ha nő. Ken Follett meg biztos jó pénzt kapott ezért a mondatért valami egészségmániásokból álló absztinens gyülekezettől. És végül, a legnyomósabb érv: bezzeg az íreket, a cseheket meg az osztrákokat nem cseszegeti senki, pedig ott negyvenes anyák is betérnek az egységbe és kikérik a magukét.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A sör mellett legtöbbször felvonultatott érvek

Egy sör nem sör
Nem segítenek az egészségügyi szervezetek, az orvosok, hiszen a "mértékletes alkoholfogyasztás" nincs definiálva. Próbálják ugyan alkoholegységekkel magyarázni, hogy mit jelent mértékletesnek lenni, azaz milyen mennyiségű alkohol elfogyasztása tolerálható. Egy korábbi interjúnkban Zacher Gábor toxikológus így fogalmazott:

"Amikor már az életébe annyira beletartozik a pia, hogy befolyásolja azt. Erről beszélhetünk már akkor is, ha valaki csak naponta két sört iszik meg. Egész nap egy kortyot sem iszik, de tudja, hogy ha hazaér, már nem kell vezetnie, és ott van a söröcske, amit kiszisszenthet, aztán a másodikat is, utána már alhat. Nem veri meg az asszonyt, nem üvölt a gyerekkel, csak egyszerűen a részévé válik a napjainak az alkohol."

A sör nem alkohol.
De, az. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Alkoholtartalom szerint megkülönböztethetünk alkoholmentes sört: alkoholtartalom legfeljebb 0,50% (V/V); alkoholszegény sört: alkoholtartalom 0,51 és 1,50% (V/V) közötti; alacsony alkoholtartalmú sört: alkoholtartalom 1,51 és 2,80% (V/V) közötti; sört (alkoholtartalom-besorolásra utaló külön megjelölés nélkül): alkoholtartalom 2,81% és 8,0% (V/V) között; valamint nagy alkoholtartalmú sört: alkoholtartalom több mint 8,0% (V/V).

A sörtől nem lehet lerészegedni.
De igen, mivel alkohol. Az ittasság az egészséges szervezet válaszreakciója az elfogyasztott alkoholra. Ezek lehetnek pszichés, vegetatív tünetek. Legyenek erősek, olyan fokozat, hogy szalonspicc, nem létezik, ha tehát kipirult arccal kissé szaporábban veszik a levegőt, alkoholos befolyásoltság alatt állnak, nem csak a pupillamerev tekintettel magzatpózba gömbölyödés jelenti azt, hogy berúgtunk.

A sörhas nem a sörtől van.
A sörhas kifejezés inkább arra az életmódra utal, amit az ilyen testalkatú ember folytat. Mozgásszegény életmód, rendszertelen étkezés, fűszeres-zsíros ételek, nassolás, némi stressz, na és természetesen az az egy-két sör meccs közben, a fotelben terpeszkedve fogyasztva is hozzátesz. Sokan kizárólagosan a férfiaknak tulajdonítják, de nőknek is lehet sörhasuk. Ez a fajta elhízás azért veszélyes, mert a belső szervek zsírosodnak el, ami jelentősen elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

"Amikor Írországban voltam Erasmusszal, ugyanazt az életmódot folytattam, mint itthon, kivéve, hogy több sört ittam, ami kizárólag kapaszkodóhájjá alakult, pedig amúgy kizárólag fenékre-combra hízó típus vagyok" - meséli egyik kolléganőnk.

A sörtől nem lehet meghízni.
Ha hetente két-három pohár sört fogyasztunk, ugyanúgy nem hízunk el, mintha hetente jóízűen megeszünk egy szelet fehér kenyeret. A sör azonban rengeteg kalóriát tartalmaz (100 ml Dreher Classic kalóriatartalma: 42 kcal, 100 g teljes kiőrlésű fehér kenyér: kb. 250 kcal, tehát egy üveg nagyjából egy jó vaskos szelet kenyérnek felel meg), a benne levő B-vitaminok pedig igen jó étvágygerjesztő, roboráló hatásúak. Az alkohol étvágyat csinál, így, ha az elfogyasztott sörtől nem is, az utána pár órával menetrendszerűen jelentkező zabarohamtól ismét sikeresen hízhatunk.

Nincs jobb a dögmelegben egy pofa hideg sörnél.
De van, egy pofa hideg víz. A sört ne a szomjúság csillapítására használjuk, hiszen az alkohol vízhajtó hatású. A dehidratáltság miatt ébredünk macskajajosan, kiszáradt szájjal, sajgó fejjel. A nagy melegben fokozottan izzadunk is, ezért nagyon fontos, hogy strandon, kerti munkák alatt, közös főzésekkor, fesztiválozás közben fogyasszunk a sör mellé vizet (egy pohár sör mellé kb. 2 dl(!) víz volna az ideális) is, ahogy ezt egy tegnapi cikkünkben részletesen kifejtettük.