A csukamájolaj nem is büdös

hal
A rendszeres halfogyasztás jótékony hatással van a béldaganatok leküzdésében egy friss kutatás szerint
Vágólapra másolva!
A csukamájolajra van aki emlékszik, van aki nem. A halolajkapszulát van akinek ajánlják, van aki még nem is hallott róla, mindenesetre a csukamájolaj filléres termék a kapszulához képest, és nem is büdös.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/hemis.fr

Nagy divat az Omega-3 zsírsav, amit egy makrélát, vagy más zsíros tengeri ragadozóhalat (hering, lazac, tonhal, kardhal) imádó fogyasztó bőséggel visz be szervezetébe, de a magyar nem eszi a halat, így az Omega-3 zsírsavat se. A csukamájolajban rengeteg van ebből a telítetlen zsírsavból, emellett gazdag A és D-vitaminforrás is, a telítetlen zsírsavakat felemelő civilizációs hisztéria előtt ezért fogyasztották, fogyasztatták a gyerekekkel. Már a XX. század elején felismerték, jelentős D-vitamintartalma miatt alkalmas az angolkór (kóros D-vitaminhiány) megelőzésére.

Mivel a hivatalos ajánlások egyre nagyobb egységben -hazánkban télen, hiszen akkor korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre napfény- határozzák meg a napi D-vitaminbevitelt, a csukamájolaj több szempontból is értékes élelmiszer lehetne.

Az Omega-3 minek van?

A többszörösen telítetlen zsírsav diadalmenete a hetvenes években kezdődött, amikor két Grönlandon dolgozó orvos megfigyelte, az eszkimók között feltűnően ritkák a szív-érrendszeri megbetegedések. Ezt nem a sok mozgásnak és a stresszmentes életmódnak tulajdonították, hanem a tengeri állatokban gazdag táplálkozásnak.

Az elméletet végül klinikai eredményekkel igazolták, az omega-3 (napi 1 g fogyasztása esetén) hivatalosan is rendelkezik szív-és érrendszeri védőfunkcióval, emellett előszeretettel tartják magzatokosító, magzatimmunrendszer erősítő csodaszernek is, sőt, a depresszió tüneteit is enyhítheti.

A tisztaság problematikája

A halolajak tisztaságának kérdése azért nem mellékes, mert a készítéshez felhasznált halak nem csak olajat, hanem mérgeket is összegyűjthetnek, így a fogyasztással akár többet árthatunk, mint használunk. Az erre figyelmeztető szövegezés hiánya miatt volt már bírósági per is az Egyesült Államokban, és bár a halolaj tisztítása különböző módszerekkel történik, ennek ellenére a végtermék esetleges toxintartalmának mérése, és az eredmények feltűntetése egyelőre nem gyakorlat.

Mit kapunk a gyógyszertárban pontosan?

A csukamájolaj definíciója, és a kimérve kapható termék paraméterei az OGYI honlapján elérhetők, itt találják meg azokat az adatokat, amelyeket a kapszulás kiszerelések csomagolásán is. A gyógyszertári kimért csukamájolaj OGYI-számmal rendelkezik, tudtuk meg vásárláskor a gyógyszerésztől, ők elsősorban külsőleg, popsikenőcsbe használják.

OGYI és OÉTI számok

ha OGYI-T számot lát, az gyógyszerként bevizsgált termék
ha OGYI-HG számot lát, az homeopátiás gyógyszerként bevizsgált termék
ha OGYI számot lát, az gyógyhatású készítményként bevizsgált
ha OÉTI engedélyszámot, vagy bejelentés számot lát, az étrendkiegészítő terméknek minősül



És milyen az íze?

Bár ennek a szerkesztőségnek a halfogyasztása adja az országos halbevitel 90%-át, mégis féltünk, a csukamájolaj eszméletlenül undorító lesz, ami majd nem csak a fogyasztást nehezíti meg, de a termék minőségét is megkérdőjelezi, hiszen elvileg egy nagy tisztaságú halolajnak nem kéne büdösnek lennie.

Az élmény semmivel se durvább egy kanál olívaolaj elfogyasztásánál, teljesen szagtalan, utóize erősebb halkonzervre emlékeztet, de azt ki ne szeretné? Így, az öt-tízszeres áron kapható, tisztaság szempontjából nem minden esetben megbízható kapszulás kiszerelések alternatívája is lehet akár. Gyomor pont nem kell hozzá, de inkább egyenek halat, elsősorban makrélát, heringet, lazacot, szardíniát, mert ezek tartalmazzák legnagyobb mennyiségben az Omega-3-at. És nagyon, nagyon finomak.