Igazolt kalóriabevitel - a PMS

Vágólapra másolva!
Amikor a Kazinczy utcai Borsban veszek egy agyvelős szendvicset, amit öt perc séta után a Blahán egy Angus XT és rántott hagymakarika vált a BK-ban, hogy két sarokkal fentebb betoljak még egy pljeskavicát a Montenegrói Gourmandban, tudom, itt a PMS (premenstruációs szindróma). De azon kívül, hogy zsírt és szénhidrátot etet nátrium-glutamáttal, mit akar tőlem???
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

"Szülnie kéne"

Hallotta már eleget minden, PMS-re (fokozott étvággyal, feszültséggel járó premenstruációs tünetek, a köznyelv hajlamos a menstruáció idejére helyezni a jelentkezését, de nem akkor van), vagy akár fájdalmas menstruációra panaszkodó páciens. Bár ilyenkor első lendülettel még a legszelídebb báránykából is kiszakadhat a melltartóégető feminista, és a legszívesebben mindent elmesélne a kedves doktornak munkáról, megélhetésről, pasikról és úgy általában, de fölösleges kifakadni, a lényeg ez, a szervezet terhes akar lenni. Ennek érdekében étvágyat csinál, vizet tart vissza, és ha mindezek ellenére nem jön össze neki a teherbe esés, képes és szomorú lesz, és más örömöt keres magának. Csokit, mekit, pálinkát.

30% szenved

Nem mindenkinek van PMS-e, a páciensek nagyjából 30%-ára jellemző ez a tünetegyüttes, amely különböző intenzitással jelentkezhet - tudtuk meg Béres László szülész-nőgyógyász endokrinológustól.

Azt kell látni, hogy a ciklus elején a női hormon túlsúlyban van a szervezetben, ami nyitottá, eufórikussá teszi a nőt, hiszen akárhogy is nézzük, a ciklus értelme a fajfenntartás, ehhez kell az a nyitottság - az érdeklődés felkeltéséhez nyitottság kell -, amelyet az ösztrogén képes okozni. Utána jön az ovuláció, terhességi hormon - progeszteron - képződik, az határozza meg a további viselkedést. Ez pont az ellenkező irányba viszi a szervezetet, befelé fordultságot eredményez, hiszen ha bekövetkezik a terhesség, az elsődleges cél a gyermek védelme lesz, véget érnek a kalandok, nem érdeklik a szervezetet a kihívások, amelyekkel a terhességet veszélybe is sodorhatja akár.

A terhességi hormonnak van egy olyan hatása - inzulinrezisztenciát okoz -, hogy megnöveli az étvágyat, de az alapvető pszichés státuszt is befolyásolhatja. Előfordul vízvisszatartási tünet is a ciklus végén, mert a ösztrogén megtartja a vizet, hiszen felkészíti a szervezetet a terhességre, ettől hígul a vér, mert majd így tud átmenni a lepényen. - magyarázza el a kellemetlen tünetek mellesleg jól kitalált okait Béres.

Ha nem esik teherbe, mivel valami véget ért, elmúlik, enyhe depressziós tünetek lehetségesek, normálisak, ezeket is kompenzálhatja valaki evéssel, és ezek a tényezők külön-külön, de akár együtt is hozzájárulhatnak a fokozott étvágyhoz - tette hozzá.

Pálinka és csokoládé

Bár Béres elmondta, lehet a PMS okozta tüneteket külön-külön kezelni, vagy ha tarthatatlan az állapot, a hormonszintet állandóra be lehet állítani fogamzásgátlóval is, de erre a problémára minden érintettnek van már saját tapasztalatai alapján kikísérletezett módszere, ami vagy a beletörődésre, vagy az ellenállásra épül.

"A naptáramban van egy emlékeztető, hogy most zaba lesz egy hétig, így próbálok rá tudatosan készülni, sok gyümölcsöt, zöldséget vásárolok be, és azokat rágom. Meg a kefét is, mert sokkal feszültebb vagyok a ciklus végén."

"Nekem akkor étcsokit KELL ennem, lehetőleg mogyorósat. Muszáj, és nincs pardon. Szóval én úgy készülök rá, hogy van otthon csoki. Jobb ez így, mert volt olyan, hogy este 10-kor kellett elzarándokolnom az éjjel-nappaliba."

"Iszom egy rövidet, ha nem segít, zöldséget eszem, hogy ne legyek bálna."

"Rég nem érdekel az egész, felszedek pár kilót, amit a ciklus elején leadok, szerencsére ez főleg víz, amit amikor megjön, nagy mennyiségben pisilek ki."

A beletörődőknek pedig íme pár tökéletes, zsíros szénhidrátbomba:

és a legjobb (Nutellával):