Kezdődik a befőzés! Eperrel

befőzés eper alapcsomag eperlikőr
Vágólapra másolva!
A napsütéssel és az eperszezonnal megkezdődik a befőzés időszaka is, lehet kilószámra vásárolni a gyümölcsöt és a zöldséget, hogy ne csak banánt meg narancsot együnk. Az eperrel kezdjük.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Eperre a fagyasztás sem rossz megoldás, de mivel magas víztartalmú gyümölcs, felolvadva a szottyos darabok felhasználási lehetőségei elég korlátozottak. Ezért készítettünk eperből dzsemet, befőttet, likőrt és szörpöt, így is szottyos lesz, de legalább az íze megmarad.

Dzsemek és befőttek

Az epernek egészen kevés hőkezelés is elég ahhoz, hogy annyira lágy legyen, hogy a nyelvünkkel szétnyomhassuk, ezért a belőle készült dzsem cipkázással együtt egy órán belül elkészül. Készíthetik a klasszikus módon, vagy kaffir lime levéllel, de jól illik hozzá a menta, a bazsalikom, a vanília, vagy a befőzés végén tehetnek rá egy pohárka rumot, amely elmélyíti az ízét.

Befőtt is készülhet belőle, fűszerekkel, alkohollal, vagy ezek nélkül, hogy télen mindenféle réteges édesség (mascarponés-babapiskótás, trifle, nagymama süti) tetejére kanalazzuk a fagyasztott gyümölcs helyett. Eperbefőtt recept itt.

Forrás: Táfelspicc

Szörp és likőr

Nagy kedvenc a házi, rostos szamócaszörp, amelyet szintén fűszerezhetnek - a dzsemhez hasonlóan - mentával, bazsalikommal, kevés fahéjjal, vagy helyettesíthetik az eper egy részét rebarbarával, mangóval vagy málnával. Mi gyömbéres-lime-os változatot készítettünk.

Egyszerű az eperlikőr receptje is, amelyhez nem kell más, csak tiszta szesz vagy vodka, kevés méz vagy cukor és sok-sok gyümölcs. Két hét alatt érnek össze az ízek, leszűrve, tiszta üvegben hónapokig eláll. A maradék gyümölcsöt süteménybe, fagylaltra kanalazva, vagy csokoládéba mártva hasznosíthatják.

Halak, saláták, grillhúsok, fagylaltok kiegészítői lehetnek az ecetes megoldások, az ecetes szamócát kidunsztolt üvegben hónapokig tárolhatják, hogy télen előkerülhessen a polc tetejéről, és feldobhassa akár a karácsonyi húsételeket is.

Ecetes szamóca
Szamócás ecet