Menj az orrod után, ha finom eperre vágysz!

eper szamóca földieper
Vágólapra másolva!
Bár a standok egy ideje már tele vannak eperrel, az igazi eperszezon csak most kezdődik. A szabadban termett magyar eper finomabb, drágább, és sokkal kényesebb a külföldinél: míg a spanyol eper például egy hétig is gond nélkül eláll, a hazai már a leszedés után két nappal elveszíti a vonzerejét. Az eperrajongóknak érdemes kihasználni az időt, mert gyorsan leérik a termés, körülbelül három hetünk van rá, hogy megtapasztaljuk az igazi eperízt.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Rolf Haid

A hazai eper a piacokon általában a gyengébb minőségű, de olcsóbb import gyümölcsökkel kénytelen versenyezni, mondta a Táfelspiccnek Csizmadia György, aki a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet gyümölcs-főbizottságának elnöke.

Az import főként Marokkóból, Macedóniából, Spanyolországból, Görögországból, Bulgáriából és Lengyelországból érkezik. Ezek az eprek nem egyszerre jelennek meg a hazai piacon, a legkorábban, márciusban a marokkói eper, utána a spanyol (jelenleg ezt lehet a legtöbb helyen import eperként kapni), majd a macedón és a görög, a szezon végén, júniusban pedig a bolgár és a lengyel eper kapható, mondta Csizmadia.

Árérzékeny a magyar, és néha csal

Az eper árának alacsonyan tartásában a legfontosabb tényező az olcsó munkaerő: minél kevesebb fizetésért tud egy termelő a szürethez munkásokat szerezni, annál olcsóbban tudja továbbadni az árut. "Így fordulhat elő, hogy az import gyümölcs még szállítási és hűtési költséggel együtt is alacsonyabb áron kerül kiskereskedelmi forgalomba itthon, mint a hazai termés" - magyarázza a hazai eper magasabb árát Csizmadia.

"Az ár a meghatározó tényező, elsősorban az olcsóbb epret keresik vásárlóink" - mondta Gál Judit, az Auchan kommunikációs menedzsere, így aztán a magyar eper még akkor is hátrányba kerülne a hazai piacon, ha időről időre nem robbannának ki olyan botrányok, mint például a tavalyi. Akkor az derült ki, hogy az ellenőrzések nem elég hatékonyak, a retorzió hiánya miatt a kereskedők sokszor adnak el akár 40 százalékkal olcsóbb külföldi epret magyarként, a magyar eperre jellemző magasabb áron.

Útközben érik, mint a banán

A külföldről behozott epret a legkorábbi érettségi fokon szedik le, és csak útközben, általában a kamionokban, esetleg a pultokon érik meg.

"Az epret még akkor szedik le, amikor a hegye fehér, ezt követően pár napot kell várni ahhoz, hogy teljesen beérjen a gyümölcs. Ez Spanyolországban úgy néz ki, hogy a hajnalban leszedett epret délre már hűtőházba teszik. A kamion másfél nap alatt ér ide, de ha ennél tovább tart a szállítás, akkor sincs baj: ezek az eprek akár öt napig is elvannak, nem lesz semmi bajuk" - mondja Csizmadia. A Spanyolországban leginkább termesztett eperfajta, a Camarosa egy magas hozamú (vagyis adott területen és idő alatt több termést hozó), igen kemény húsú, viszonylag alacsony víztartalmú, hosszú ideig pulton tartható fajta, gond nélkül eláll akár egy hétig is.

A fajta a lényeg

Ezzel szemben itthon olyan fajtákat termesztenek, amelyek ízletesebbek, zamatosabbak ugyan, de a magasabb nedvességtartalmuk miatt sokkal hamarabb megromlanak. Itthon mintegy 70 százalékban Clary fajtájú epret termesztenek, és mostanában kezd divatossá válni az Asia. A hazai fajták a leszedés után 48 órával már nem olyan szépek, és nem is lehet olyan áron eladni, mint a frisset. Összehasonlításképpen: egy Spanyolországban használt fajtánál egy tő hozama egy kilogramm is lehet, míg az itthoni növények hozama ennek a harmada.

"Vesztenek a fényükből, és minél hamarabb meg kell enni, a szállítást sem bírják olyan jól. Abban a pár hétben, amikor a magyar eper érik, komoly logisztikai fegyelemre van szükség ahhoz, hogy az érett gyümölcsöt a megfelelő időben szedjük le, minél hamarabb lehessen küldeni a kereskedőkhöz, és a lehető leghamarabb eljusson a vásárlóhoz. Amit reggel kilencig leszedünk, az megy azonnal a piacokra a vásárlóhoz, az esti szedést azonnal 10-12 fokos hűtőbe tesszük. Ez elég alacsony hőmérséklet ahhoz, hogy friss maradjon a gyümölcs, de nem túl hideg ahhoz, hogy az epernek rosszat tegyen" - magyarázza Csizmadia György.

Az eper esetében a fajtanemesítés hasonló utat járhatott be, mint például a paradicsom esetében - mondta Domonyai András, a Monjardin! kertészeti projekt alapítója. "Feltételezhetően sok energiát öltek olyan fajták kinemesítésébe, amelyek egész évben teremnek, szép, nagy szemű gyümölcsöt hoznak, és abból sokat - ez viszont az ízletesség rovására megy. Bár azt meg kell jegyezni, hogy az eper esetében a fajtabeli különbségek nem eredményeznek olyan éles ízbéli különbségeket, mint a zöldségeknél."

A magyar epertermő vidékek közül legendásnak számít a Tahitótfalu, Szentendrei-sziget környéki régió, itt az egész 20. században komoly epertermesztés folyt, nem ritkán itt próbáltak ki először olyan új nemesítéseket, amelyeket később az ország többi területein is elkezdtek termeszteni. "A 19. század második felében a filoxérajárvány gyakorlatilag teljesen kiirtotta a térség szőlőállományát, azután kezdtek a tahitótfalui és szomszédos területek gazdái új gyümölcstermesztési lehetőségek után nézni" - mesélte el Tóth János, a tahitótfalui Eperfesztivál egyik főszervezője. "Sok mindennel próbálkoztak, végül a bogyós gyümölcsök, különösképpen az eper vált be legjobban, ennek nagyon megfelelt az a klíma, ami itt, a Duna mellett kialakult. Nem véletlen, hogy egészen az 1990-es évekig itt volt a legjelentősebb epertermesztés." Csizmadia is a Dunakanyart jelölte meg az egyik legfontosabb termelő régiónak, bár hozzátette, hogy a környék súlya az utóbbi évtizedben jelentősen lecsökkent, és jelenleg Lajosmizse és Szeged környéke lépett az első helyre.

A szezon csak most kezdődik

Noha a piacokon és áruházakban már igen hamar, akár áprilisban is kapható magyar eper, az eper szezonja május közepén kezdődik a legkorábban. "Próbálkoztunk a napokban eperrel, de még egyértelműen várni kell vele egy hetet legalább" - mondta Jahni László, a Kistücsök séfje. "A jelenleg kapható magyar eprek ugyanis kizárólag üvegházas termesztésből származnak. Ezeknek az íze még nem olyan jó, mint a teljesen szabadföldön termesztett gyümölcsöké, viszont a legtöbb termelő kénytelen a lehető leghamarabb elkezdeni a szüretet. A primőr epernek ugyanis magasabb az ára, és a szezon elején eladott eper nagyobb haszonnal kecsegtet. "

Gál Judit elmondta, hogy az Auchannak már valamennyi áruházában kapható magyar eper, az idén a szezon kezdete eltolódott a hűvös tavasz miatt, de várhatóan május végétől június közepéig már kizárólag magyar epret kínálnak a vásárlóknak.

"A termelőknek az a legfontosabb, hogy megfelelő bevételt és hasznot érjenek el, ezért a lehető leghamarabb piacra mennek a gyümölcsökkel, akkor is, ha az igazi eperszezon május második felénél hamarabb nem kezdődik el" - erősíti meg a séf szavait Tóth János. A piacokra, áruházak pultjaira kerülő eprek először üvegházból valók, később a fekete fóliára fektetett, takargatott eper jön. "Körülbelül egy hete lehet már kapni magyar epret mindenhol, de az igazi, finom, zamatos gyümölcs szezonjára még legalább egy-másfél hetet kell várni. Szerintem a jövő hét végére érnek be az első szabadföldi termések, amelyek kétségtelenül jobb ízűek, finomabbak. Ha azokba beleharap az ember, már érzi azt az ízt, amit az eperben keresünk."

"Az a legjobb, ha megvárjuk, amíg tényleg intenzív illata lesz az epernek" - tanácsolja Jahni László. "Ez a legegyszerűbb módja, hogy megállapítsuk az érettséget: meg se kell fogdosni, elég a piacon odahajolni, és megszagolni. És akkor a legjobb, ha már oda sem kell hajolni fölé, mert messzebbről is érezhető az eperillat."

Az eper szezonja három hétig tart. "Ki lehet húzni hathetesre, ha több fajtát ültetünk, köztük korábban és később érőt, fóliázunk, vagy a palántákat később ültetjük ki, de egy fajta három hétig érik" - mondja Csizmadia György.

Ezért is szervezik az idén tizenöt éves Tahitótfalui Eperfesztivált június közepére (14-16-ig). "Ez már a szezon legvége, mondja Tóth, mindenki nyugodtabb, nincs akkora hajtás. Kicsit meg lehet pihenni, és nem kell azon gondolkozni, hogy "na, holnap még száz ládát meg kell tölteni."

Tényleg korán van még

Vettünk féltucat-féle epret, megkóstoltuk őket, és tényleg, az eper még nem az igazi, a részleteket itt olvashatják.

Eper a Táfelspiccen