Eperrel és fehércsokoládé-habbal töltött tésztakosár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 40 perc

Alapanyagok:

  • negyed kiló nagy szemű földieper
  • egy tekercs kész leveles tészta
  • húsz deka fehér cso­koládé
  • három nagy tojás
  • hat deka cukor
  • három evőkanál narancslikőr (Grand Marni­er, Cointreau, Triple sec stb.)
  • másfél deci tejszín
  • opcionálisan kivi

Összetördeljük a fehércsokoládét, meglocsoljuk egy evőkanál tejszínnel, vízfürdő fö­lött felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínből egy kanálnyit félreteszünk, avval fogjuk megkenni a tésztát, a többit kemény habbá verjük. Szétválasztunk két tojást, a fehérjékből egy csipetnyi sóval szintén habot verünk. A két sárgáját folyamatos keve­rés mellett egyenként hozzáadjuk a felolvadt fehér csokoládéhoz, utána óvatosan be­lekeverjük a tojáshabot, végül a tejszínhabot is. Négy órára a hőtőbe rakjuk.

Tálalás előtt egy órával az eperszemeket félbevagdaljuk, meglocsoljuk a narancsli­kőrrel és állni hagyjuk. Fogunk egy 22-24 centis átmérőjű formát, kibéleljük sütőpa­pírral, majd pedig a leveles tésztával, a kilógó részeket értelemszerűen levagdalva. A megmaradt egy tojást az egy evőkanál tejszínhabbal felverjük és megkenjük vele a tésztát. Most a megkent tésztaburkot béleljük ki sütőpapírral, száraz babbal teleönt­jük, hogy megálljon, majd kétszáz fokos sütőben körülbelül húsz perc alatt megsüt­jük. Ha kész, kiöntjük a babot, kiszedjük a sütőpapírt, pár perccel később ki­vesszük a formából a tésztát és hagyjuk kihűlni.

Közvetlenül a fogyasztás előtt habzsákból, csillagcsövön keresztül a tésztaburokba nyomkodjuk a csokoládéhabot. Tetején szétrakjuk az epret, úgy, hogy valami formája legyen. Ha kivit is használunk, vágjuk kisebb darabokra, és osszuk el egyenletesen az eperdarabok között.