Vágólapra másolva!
A francia konyháról sokak fejében hamis kép él, macaronokra, blansírozásra és szuflékra gondolnak, pedig parasztok ott is voltak, vannak és lesznek is. Rusztikus franciázás késő tavasszal.
Vágólapra másolva!

Bár Julia Child is halálra rémít mindenkit, aki a francia konyha iránt érdeklődik, de ha vannak fogások, amelyekre gyönyörűen illik a kissé elhasznált rusztikus jelző, azokat a francia vidéken lehet megtalálni a legrusztikusabb kivitelben. Telivér francia ételek, amelyek akár magyarok is lehetnének, így bármikor, bárhol lerakhatják őket az asztalra, és beleszakadni se kell.

Forrás: Táfelspicc

Káposztás lepény, természetesen sok húsos szalonnával - ennyit a mediterrán diétáról.

Forrás: Táfelspicc

Tarte flambée, azaz vöröshagymás pizza, sok borssal, füstölt szalonnával, és egy jellegzetes elzászi fogás.

Forrás: Táfelspicc

Ratatouille, azaz a francia lecsó, kicsit többfajta zöldséggel, mint a mi lecsónk, de ugyanolyan kőegyszerű zöldséges ragu ez is.

Forrás: Táfelspicc

A francia hagymaleves időigényes, de pár egyszerű alapanyagból - hagyma, sajt - képes csodát tenni. A klasszikus recept és egy ciderrel készült változat.

Forrás: Táfelspicc

A legcsodálatosabb sós pite talán a bonyolult nevű pissaladiere, amely fanyar olívabogyóval és sós szardellával készül.

Ahogy talán a legjobb halas pite a pissaladiere, a rillette, azaz húslekvár az egyik legjobb dolog, ami a nyesedékkel történhet. Zsírban főtt hús szálakra szedve és kenyérre kenve.

Forrás: Táfelspicc

És végül egy francia desszert, amelyhez se tapasztalat, se különleges sütő nem kell, a szuper tejes pite, a clafoutis.