Vágólapra másolva!
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia április 29-i  éves gyűlésén Bíró Lajos, az Akadémia elnöke bejelentette lemondását. Bíró a megsokszorozódott feladatait jelölte meg a döntés okaként.
Vágólapra másolva!

Forrás: Onyx
Bíró Lajos, Garai Ádám, Széll Tamás, Hamvas Zoltán

A poszton Hamvas Zoltán, az előző csapat Coach-a követi, aki lapunknak elmondta: az akadémia idén szepterben kezdi meg a 2015-ös Arany Bocuse hazai selejtezőit.

Túl sok időt és energiát emésztene fel a következő Bocuse d'Orra való felkészülés, amit Bíró Lajos már - egyéb éttermi elfoglaltságai miatt - nem tud biztosítani.

Bíró megkeresésünkre elmondta, lemondása mögött ne keressen senki semmiféle viszályt, vagy egyet nem értést, azt ugyanis nem fog találni. "Egyszerűen arról van szó, hogy a Bock Bisztró két új étterme (a tavaly megnyitott Buda és az idén novemberben nyíló vonyarcvashegyi) rengeteg energiámat fölemészti, ami mellett már nem jutna időm arra, hogy az akadémia feladatait tisztességgel elvégezzem. A Bocuse d'Or versenyszabályai megváltoztak, a felkészülés koordinálása pedig egész embert kíván.

Hamvas Zoltán már az előző verseny alatt is rengeteget dolgozott, koordinálta a csapat munkáját, intézte az ügyeket. Én pedig megígértem neki, hogy az elnökségben maradok, és amiben tudok, segítek, de nem tudok már annyi időt rászánni, amennyit ez a munkakör megkívánna." - mondta. A feladatok ráadásul megsokszorozódtak az előző verseny óta, és Bíró szerint a következő versenyre a felkészülés legalább 3-4-szer annyi időt vesz majd igénybe, mint eddig. Főleg, mivel Széll Tamás 95%-os bizonyossággal állította, hogy nem kíván a következő versenyen részt venni. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai selejtezők győztesével igen komoly edzésmunkát kell majd folytatni, hogy először a nemzetközi selejtezőn, majd, ha onnan tovább jutna valaki, a Bocuse d'Oron is megállja a helyét.

Hamvas Zoltán a Táfelspiccnek elmondta, hogy a következő versenyző kiválasztásához - ha Széll Tamás valóban nem indul - az Akadémia változtatna a versenyfeltételeken is. "Az első Bocuse d'Orra való felkészülés alatt mindannyian sokat tanultunk, ezekből kiindulva változtatunk a versenyen. Sokkal Bocuse d'Orosabbá tesszük, hogy még jobban hasonlítson minden ahhoz, amit a nemzetközi versenyen tapasztaltunk. Ez a zsűri munkáját is érinti, a versenyzők munkáinak elbírálásakor a zsűrizésnak is a lehető legpontosabban kell követni azokat az elveket, amiket a legutóbbi versenyen tapasztaltunk."

A következő versenyhez nemcsak a séfeket tervezik versenyeztetni, hanem a séfeket segítő fiatal kuktákat, a commis-kat is. A tervek szerint 4-6 fiatal, jelenleg vendéglátóipari iskolában tanuló diák közül kerül majd ki az, aki a következő séfet elkísérheti a versenyre.

Az ötlet felvetője, Vomberg Frigyes, megkeresésünkre elmondta, hogy ez a másik verseny az iskolákkal együttműködve zajlana. "Két iskolával vagyunk kapcsolatban, az egyik a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a másik a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola. A tervek szerint az iskolák szakmai vezetőivel egyeztetve, az ő ajánlásaik alapján választanánk ki azt a 4-6 diákot, akik a megmérettetésben részt vennének.

Ezek a tanulók a minden második héten levő szakmai gyakorlatuk alól felmentést kapnának, cserébe az akadémia gondoskodna a gyakorlati képzésről: több étteremben kellene tanulniuk-dolgozniuk - ezek mindegyike olyan hely, amelyiket az Akadémia szakmailag megfelelőnek ítéli." A tanulók számára ez hatalmas lehetőség lenne, hiszen a hazai éttermi mezőny élvonalában tanulhatnák ki a szakmát, és noha a versenyre végül csak egy juthat ki, a többiek is profitálnak az ezekben az éttermekben eltöltött időből.