Csillagánizs

ánizs fűszer csillagánizs
Vágólapra másolva!
A csillagánizs édes aromájú fűszer, gyűlölt és imádott egyszerre. Nemcsak a mézeskalács vagy a likőrök, hanem a kacsa, a sertés és a marha egyik remek fűszere is, ráadásul segít a megfázás vagy a köhögés enyhítésében is.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A csillagánizs (Illicium verum) Észak-Vietnamban és Dél-Kínában őshonos fűszer, amely egy örökzöld fa csillag alakú gyümölcséből származik. Termesztik Japánban, a Fülöp-szigeteken és Laoszon. Nem rokona az ánizsnak, csak ízükben hasonlítanak: ez az anetol nevű vegyületnek köszönhető, amely az ánizs, az édeskömény és a csillagánizs jellegzetes ízét adja. Ehhez a vegyülethez szorosan köthető az estragol (az anetol izomere), amely a bazsalikomban és a tárkonyban található. Az édeskömény és az ánizs felhasználási területeiről a Táfelspiccen itt olvashat.

A csillagánizs a fahéjhoz és a szegfűszeghez hasonlóan általában karácsony és a mézeskalács-készítés idején bukkannak fel. Önmagában nagyon karakteres, édeskés aromája van (ezt az anetol adja), amelyet ha nem is olyan mértékű, de hasonló ellenszenv és rajongás vesz körül, mint a koriandert: van, aki imádja, és van, aki nem tudja elviselni. A kínai konyha úgy háromezer éve használja, a mai napig ez az egyik legfontosabb fűszere. A 16. században, Sir Thomas Cavendish által került Európába - a Fülöp-szigetekről Angliába -, ahol eleinte húsok, gyümölcsök, lekvárok és likőrök ízesítésére használták. A francia likőripar fontos alapanyaga, amely az abszint (ánizzsal, édesköménnyel és fehér ürömmel készült likőr) betiltása után lett csupa ánizs. A rendkívül erős (45-70 alkoholfokú) abszintot 1898-1923 között tiltották be az egyik alapanyagának, a fehér ürömnek és az abszintizmus nevű nem létező betegségnek köszönhetően. Ezt követően terjedtek el az olyan likőrök, mint a francia pastis, az olasz sambuca vagy a galliano, amelyek tartalmaznak csillagánizst is.

Gyógyhatás

A csillagánizsolaj gyomornyugtató, kis mennyiségben használják emésztési zavarok, puffadás, hányinger kezelésére, viszont vigyázni kell vele, egyetlen csepp elég belőle, különben hányást okozhat. A belőle készült olajat bőrbetegségek kezelésére használják, a rühök és tetvek természetes ellensége, viszont tisztán nem szabad a bőrre csepegtetni, mert erős irritációt okoz. A csillagánizzsal fűszerezett teát megfázás, köhögés enyhítésére használhatják, valamint úgy tartják, növeli a libidót, és enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit.

Mihez illik?

Az ánizsnál erősebb aromájú fűszer, Európában elsősorban karácsonyi édességekhez, gyümölcsökhöz, mézeskalácshoz és forralt borhoz használják. A kínai konyha ennél kreatívabban használja mindenféle húsok, elsősorban kacsa ízesítésére, az indiai konyha szintén kedveli, a garam masala és számos zöldséges étel alapanyaga, jól illik csatnikba, halakhoz (főleg lazachoz), fűszeres levesekbe, mint a vietnami pho, de sertéssel és marhával is jó, sőt kiváló páros.

Egészben érdemes vásárolni, fénytől védve, zárt üvegben kell tárolni, hogy ne veszítse el az aromáját, főzés végén pedig könnyen kivehetik az ételből. Bár kicsi az esélye, nem szabad összekeverni a japán csillagánizzsal, amely mérgező, és csak füstölőként használják.

Csillagánizs sertéssel:

Marhával:

Szárnyassal:

Fűszerkeverékekben:


Édes, leves, savanyú: