Vágólapra másolva!
A citromfű külsőre a menta ikertestvére, nyugtató hatása miatt népszerű gyógy- és fűszernövény, illatos, friss zöldfűszer, amely nem csak teának vagy édességekbe való. Bemutatjuk a citromfüvet.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Scanpix
Forrás: AFP/Scanpix

A citromfű (Melissa officinalis) az ajakos virágúak családjába tartozó fűszernövény, más néven citronella, mézfű vagy méhfű - ez utóbbi egyrészt annak köszönhető, hogy a méhek nagyon szeretik a virágzó citromfüvet, másrészt pedig a Melissa név a görög méh szóból származik. A mentával rokon fűszernövény, külsőre hasonlít is rá, tojásdad alakú, sötétzöld, cakkos szélű levelei vannak, azonban ha megdörzsölik a leveleket, a citromfűnek (nem meglepő módon) erőteljes citrusos illata van.

Gyógyhatás

A citromfű levelei tartalmaznak flavonidokat, kávésavat, illóolajakat, leveléből készíthetnek teát, amely ideg- és szívnyugtató, görcsoldó hatású, ezen kívül enyhíti a fejfájást, gyomorfájást, puffadást, depresszió ellen is ajánlják, valamint alvászavar és magas vérnyomás esetén is érdemes kipróbálni. A teához 2 kiskanál citromfüvet forrázzanak le 2,5 dl vízzel, 5-10 percig hagyják állni lefedve, ezután leszűrve fogyasztható. A citromfüvet más nyugtató hatású gyógynövényekkel is szokták kombinálni, például kamillával, komlóval vagy macskagyökérrel.

Illóolaját aromaterápiás célokra, nyugtató és lazító hatása miatt alkalmazzák. Antioxidáns és virusölő, eugenoltartalma miatt antibakteriális, izomlazító hatása van. A mentához hasonlóan a bőrbe dörzsölve elriasztja a szúnyogokat. A belőle készült krémet például ajakherpeszre ajánlják antibakteriális hatása miatt, de számos parfümben is felhasználják az illóolaját.

A karmelitavíz alapja, amely egy gyógynövényekből készített alkoholos kivonat, gyógyszertárakban lehet vásárolni, emélygés ellen használható. Már a középkorban használták nyugtató hatása miatt, valamint emésztési zavarok kezelésére.

Mihez illik?

Levelét frissen gyümölcsökhöz, salátákhoz használjuk, viszont nagyon jól párosítható szaftos fehér húsokkal, hallal, tenger gyümölcseivel, amelyekhez alapvetően a citrom is jól illik. Nagyon frissítő zöldfűszer, a korianderhez, mentához vagy bazsalikomhoz hasonlóan mindig a főzés végén adják az ételhez, hogy ne veszítse el az ízét és friss aromáját. Fűszeres leveseket, sülteket és salátákat lehet vele feldobni, például ezt a lencsesalátát menta helyett érdemes citromfűvel is kipróbálni.

Gyümölcsök közül illik mindenhez, amihez a citrom is, leginkább a málna, az eper és a barack kívánja frissen. Édességek közül egyszerű krémekhez használható, például egy panna cottát bátran ízesíthetnek vele. Nyáron egy kis jéggel összezúzva tegyék szörpökbe, de azokból is főleg a bodzába.

Receptek citromfűvel: